2024. április 24., szerda

Magyarzó Pistike messéi

Amama azért duzzog, mert nem kapott semmilyen ajándékot Valentin-napra atatától. Csak egy fokhagymás-pálinkás puszit a reggeli kávé mellé a természetes vérnyomáscsökkentő cseppekből kifolyólag.

       – Legalább kivinnél vacsorázni, Tegyula, mint amikor udvaroltál. Milyen szép is lenne egy romantikus gyertyafényes csevapcsicsás vacsora a februári tavaszban!

       – Meg vagy te buggyanva, Tematild?! – izgula atata. –Most jut eszedbe csavapcsicsázni, amikor egész Európa retteg a hamisított darált hús miatt? Hallottad, hogy állítólag a románok lóhúst adtak el marhahús címén a franciáknak, akik ebből készítettek finom húsos specialitásokat.

       – Ez csak kifogás a részedről, Tegyula. Én nem láttam errefelé mostanában egyetlen román lótenyésztőt sem. Úgyhogy nyugodtan elvihetsz vacsorázni.

       – Az én anyósomat is elkapta a pánik – jelentkeze a Zacsek. – A múltkor a barátnőjével betértek egy gyorsétterembe, és elfogyasztottak egy-egy adag csevapcsicsát. Azóta a barátnőjén furcsa tüneteket észlelnek a hozzátartozói.

       – Talán megülte a gyomrát a nehéz étel, és emiatt panaszkodott? – érdeklőde amama.

       – Nem panaszkodott, csak többször hangosan felnyerített.

       Ámde a baj nem jár egyedül, mert a dunai halak meg kukacosak!

       – Ne is ábrándozz a drága horgászengedélyről, Tegyula! – így amama. – Minek is adnál ki annyi pénzt, hogy aztán néhány kukacos keszeget hozzál haza?

       – Ne túlozz, Tematild, mert csak egy–két ragadozóban találtak ilyen férget, a békés halak nem fertőzöttek. Nem fogok talán lemondani kedvenc hobbimról ilyen kósza hírek miatt!

       – De honnan tudod, Tegyula, hogy melyik hal békés, és melyik nem az? – értetlenkede amama. – Talán a farkukra van írva?

       Atata csak legyinte erre a butaságra, és inkább elmeséle egy horgászviccet.

       Egy pasas begipszelt lábbal horgászik a folyóparton. Arra megy egy másik horgász, kérdi:

– Harapnak a halak?

– Nem, csak elestem.

Ámde nemcsak a lóhús meg a kukacos halak veszélyeztetik a jónépet, hanem az aszteroida is! Amama betolta az udvarból a bicikliket a garázsba, nehogy kár essen bennük.

– Mit gondolsz, Tegyula, kibirná a tetőnk, ha ide esne ez az égi vándor?

– Honnan szeded ezt a hülyeséget Tematild, hogy a Földnek ütközhet ez a fél futballpályányi száguldó sziklatömb?

– A piacon mesélik, Tegyula. Egy pasas rám is akart sózni egy használt bukósisakot, ami állítólag teljesen megvéd az effajta égi veszélyektől. Kérdeztem, miért adja el, ha ilyen hatásos? Azt mondta, hogy neki kemény feje van, és különben sincs miből kifizetnie a reggeli slyivovicáját.

– Az én anyósom nem az aszteroidától retteg, hanem attól, hogy villám csapott a római Szent Péter-bazilikába – szóla a Zacsek. – Méghozzá azután, hogy Benedek pápa bejelentette visszavonulását. Szerinte ez rossz jel az emberiségnek, lehet, hogy kitör a háború.

– És mondta neki, hogy máskor is belecsapott a villám a vatikáni templomtoronyba, és mégse lett háború? – kérdé atata.

– Persze, hogy mondtam. De azt válaszolta, hogy én ne magyarázzam az ilyen égi jelenségeket neki, aki megjárta Megyugorjét, és jobban ért hozzá.

Atata szerint az még nagyobb baj lenne, ha a belgrádi szkupstina tornyába csapna bele a villám, mert már így is folyton egymás torkának esnek a honatyafiak. A héten például azon civakodtak, hogy ki kapott pénzt a drogbáró Sáricstól?

– Gyanús nekem ez az egymásra mutogatás – jegyzé meg a Zacsek. – A szocik a Kostunyicáékat gyanúsítják, hogy lefizették őket a drogkereskedők, a haladópártiak meg a Dacics Ivicáról szeretnék kideríteni, hogy összeszűrte a levet velük. Csak az a baj, hogy miközben az alvilági kapcsolatokról vitatkoznak, nincs aki törődjön a vajdasági közbiztonsággal.

Atata szerint lassan annyi lesz itt a baj, mint a viccbeli gróféknál. A gróf úr kéthetes nyaralásból jön haza, a kocsisától érdeklődik, hogy mi történt a távolléte alatt.

       – Nem történt semmi, hacsak az nem, hogy a Bodri megdöglött.

       – És mitől döglött meg a szerencsétlen kutyus?

       – Megfeküdte a gyomrát a sok sült lóhús.

       – Hogy jutott a Bodri annyi lóhúshoz?

       – Hát bennégtek az istállóban, ami a palotától gyulladt ki.

       – Leégett a palota? De miért?

– Mert a nagyságos úr anyja ravatalán felborult a gyertya.

– Meghalt az anyám? Mitől halt meg?

– Hát mert szívszélhűdést kapott, amikor megtudta, hogy a nagyságos úr felesége megszökött a titkárával!

PISTIKE, békés horgászpalánta és aszteroida–szakértő