2024. április 24., szerda
IDŐKÖZI VÁLASZTÁSOK

Szenttamáson a rendőrségnek is be kellett avatkoznia

Az apatini, a szenttamási és a nagybecskereki hármas számú választási egységben vasárnap időközi tartományi parlamenti választásokat tartottak. A polgárok a Tartományi Képviselőház három képviselői helyéről dönthettek az egyéni listás jelöltekre leadott szavazataikkal. A lapzárta előtt kapott legutolsó információk szerint 16.30 óráig Apatinban a szavazásra jogosult polgárok 38 százaléka, Szenttamáson 44 százaléka, Nagybecskereken 23 százaléka ment el voksolni.

A 49-es választási egységben, Szenttamás község területén a Tartományi Képviselőházba való jelölésre a választási bizottság a többségi rendszer alapján összesen nyolc jelölt indulását hagyta jóvá. A szavazás, mint megtudtuk, itt nem zajlott le problémák nélkül, a nap folyamán még a rendőrségnek is be kellett avatkoznia, bejelentés érkezett ugyanis arról, hogy a szavazóhelyek közelében 1500 dinárt kínáltak a polgároknak egy voksért. Egy szenttamási polgár házából ugyancsak a rendőrök távolították el az egyik párt aktivistáit, akik az illetőt arra akarták rávenni, hogy szavazzon a párt képviselőjelöltjére. A községben még cukrot, étolajat, csokoládét is kínáltak a szavazatokért. Kampánycsend-sértésről és egyéb kisebb visszaélésekről is érkeztek információk Szenttamásról, ahol azért tartottak pótválasztásokat, mert összeférhetetlenség miatt lemondott képviselői mandátumáról Zoran Mladenović polgármester (Szerbiai Szocialista Párt).

Nagybecskereken a hármas számú választási egységben tartottak pótválasztásokat, mert Ivan Bošnjak szerb haladó párti városelnök az előbbi okoknál fogva szintén lemondott a parlamenti mandátumáról. A polgárok tíz jelölt közül választhattak. Apatinban Živorad Smiljanić szocialista polgármester döntött helyi funkciójának megtartása mellett, nyolc jelölt közül kellett a szavazóknak új tartományi képviselőt választaniuk.

A többségi elv alapján végbemenő – egyéni listás – tartományi választások szabályai szerint az juthat be a képviselőházba, aki megszerzi a szavazatok több mint felét. Ha ez az első fordulóban egyik jelöltnek sem sikerül, akkor 15 napon belül a szavazópolgárok a választások második fordulójában döntenek a mandátum sorsáról.