2024. április 25., csütörtök

Igazságmérés Szabadkán

Az Istinomer (Igazságmérő) internetes portál szervezésében szerdán Szabadkán vitafórumra került sor, amelyen a helyi hatalom részéről Modest Dulić polgármester (DP) és Maglai Jenő (VMSZ), az ellenzék oldaláról pedig Ilija Maravić (SZHP) és László Gyula (MRM) vett részt. Az est moderátora Suzana Trninić, a B92 újságírója kiemelte, a fórum célja, hogy nyolc hónap múltán utánajárjunk, mi vált valóra a választási ígéretekből.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

A szócsata kezdetén Ilija Maravić kiemelte, hogy Szabadkán ugyanolyan rosszul élnek az emberek, mint korábban, az utóbbi 12 évben pedig hatalomváltásról még csak nem is beszélhetünk.

– Egy iparilag fejlett város mára szinte teljesen tönkrement, magas a munkanélküliség, kevés a munkát adó gyár, és senki sem vállal ezért felelősséget, hanem a gazdasági világválságot okolja a városi hatalom. Egyedül a korrupció és a bűnözés volt fejlődőképes a városban – summázott az SZHP helyi szervezetének elnöke.

László Gyula arról beszélt, hogy Szabadkát magyarellenes vezetőség uralja, és csupán a tartományi szintű koalíció miatt tűrik meg a VMSZ-nek a hatalomban való részvételt.

– Érdemben semmi sem változott – szögezte le az MRM képviselője.

Maglai Jenő kiemelte, hogy az elmúlt nyolc hónapban valóban nem történt komoly előrehaladás, majd hozzátette, mindezért egyrészt a koalíció is felelős, ugyanis a mai napig nem működik megfelelően.

– A DP nem koalícióbarát politikát folytat, hanem úgy tesz, mintha még mindig Boris Tadić lenne az államfő, Mirko Cvetković pedig a kormányfő – vélekedett Maglai.

Modest Dulić az elhangzottakkal kapcsolatban megkérdezte Maglai Jenőtől, hogy a DP milyen VMSZ-es javaslatot vetett el, kiemelve, hogy senki sem akadályozza meg a VMSZ-t, hogy konstruktív partner legyen, vagy elhagyja a városi hatalmat.

– Ami a város biztonságát és a gazdaságát illeti, emlékeztetném Maravić urat, hogy az önök pártja van köztársasági szinten hatalmon, így adott a lehetősége, hogy Szabadkán mindent jobbá tegyen – vágott vissza Dulić.

A folytatásban hozzátette, hogy több külföldi befektetésnek köszönhetően hamarosan 1600 új munkahely nyílik a városban, míg Maravić arra várt választ, hogy a DP mikor fizeti vissza a köztársasági revizori jelentés szerint 2011-ben jogtalanul a városi költségvetésből kifizetett 177 millió dinárt. A polgárok felszólalásainál heves indulatok szabadultak fel, többek között szóba került a szabadkai városháza állapota, a Palicsi-tó iszaptalanítása, a külvárosi utcák aszfaltozása és a vízellátás is.

A műsor végén a résztvevőknek ígéretet kellett tenniük a polgároknak. Modest Dulić megígérte, hogy 3 éven belül felépítik a Népszínházat, Ilija Maravić pedig ígéretet tett, hogy helyi szinten továbbra is rámutatnak minden visszaélésre és korrupciós ügyre. László Gyula ígérete szerint, ha pártja hatalomra jut, sokkal jobban vezeti majd a várost mint elődei, ellenzékiként pedig továbbra is kritizálja majd a hatalmat, míg Maglai Jenő először komolytalannak nevezte az ígérgetést, de a műsorvezető kitartásának köszönhetően megígérte, hogy a VMSZ lehetőségeihez mérten mindent a lehető legjobban végeznek majd.