2024. március 29., péntek

Szöul hadgyakorlattal válaszol

Az észak-koreai atomrobbantás miatt Washington szankciókkal fenyeget

Miközben Észak-Korea a héten sikeresen végrehajtott kísérleti atomrobbantását ünnepli, a szomszédos Dél-Korea hadserege tegnap nagyszabású hadgyakorlatot kezdett. A kétnapos katonai manőverbe a légierő, a haditengerészet és a szárazföldi haderő több egysége kapcsolódik be.

Szöul ily módon is meg akarja üzenni a kommunista északi szomszédnak, hogy nem fél a nukleáris robbantással is nyomatékosított sorozatos fenyegetéseitől. Phenjan nem csak Dél-Koreát ostorozza, hanem országok sokaságát; elsősorban az Egyesült Államokat, amelyet a fő ellenségének tart.

Dél-Korea a múlt hét elején tartott már egy hadgyakorlatot a Sárga-tengeren, a térségben állomásozó amerikai csapatok több haditengerészeti egységével. A háromnapos közös manőverrel az akkor még csak az új kísérleti atomrobbantásra készülő Észak-Koreát akarták figyelmeztetni. A közös erőfeszítés a sztálinista észak-koreai vezetés elrettentésére hiábavalónak bizonyult.

Az előzetes nemzetközi figyelmeztetések ellenére Phenjan – állítólag az észak-koreai nép kérésére – február 12-én végrehajtotta a harmadik sikeres nukleáris kísérletét. A robbantást az egész világ elítélte. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésen tárgyalta az ügyet, s úgy döntött: „megfelelő intézkedéseket” hoz Észak-Koreával szemben, ami az eddigieknél akár szigorúbb büntetőintézkedések bevezetését jelentheti.

A robbantás után azonnal riadókészültségbe helyezték a dél-koreai hadsereget, amely a tegnap kezdett gyakorlat keretében tüzérségi lövészetet is tart a két ország határövezetének közelében. Előzőleg Szöul azt is jelezte, hogy a dél-koreai hadsereg nagy pontosságú és romboló erejű manőverező robotrepülőgépeket állít hadrendbe. Ezekkel az eszközökkel – szükség esetén – csapást lehet mérni bármelyik észak-koreai célpontra. A dél-koreai védelmi minisztérium tegnap videofelvételeket mutatott be a fegyverről.

Válaszként az északi atomrobbantásra Dél-Korea – az Egyesült Államokkal közösen – felgyorsítja ballisztikus rakétáinak fejlesztését is. Ezenkívül megkezdi egy rakétaelhárító rendszer kiépítését, amely vélhetően az északról jövő támadások elhárítását szolgálja majd.

Az északi veszély valós, hiszen Phenjan tavaly decemberben – az ENSZ tilalma ellenére – sikeresen fellőtte első interkontinentális ballisztikus rakétáját, amely nukleáris töltet hordozására is alkalmas. Ezzel a rakétatípussal nemcsak dél-koreai célpontok érhetőek el, hanem akár az Egyesült Államok is támadható vele. Washington alighanem ezért ajánlotta fel ismételten Szöulnak, hogy a nukleáris támadás kivédésére szánt amerikai rakétaelhárító rendszert kiterjeszti Dél-Koreára is.

John Kerry amerikai külügyminiszter erőteljes, Leon Panetta védelmi miniszter pedig azonnali és összehangolt választ, illetve fellépést sürget az észak-koreai atomprovokációra, ami szerintük figyelmeztetés lesz Iránnak is. Washington ugyanis azt gyanítja: Teheránnak szintén atombomba előállítása a célja, Észak-Korea pedig nukleáris robbanófejjel felszerelt interkontinentális rakétát fejleszt, amivel csapást mérhet az Egyesült Államokra. Amerikai képviselők máris elkészítettek egy törvényjavaslatot, amelynek elfogadása esetén

Washington egyoldalúan is szankciókat vezethetne be Phenjan ellen, Észak-Koreát pedig ismét felvehetné a terrorizmust támogató országok listájára.