2024. április 16., kedd

Leváltották a Vajdaság Vizei közvállalat igazgatóját

A tartományi kormány Szalvai Attila helyére Mirko Adžićot nevezte ki – Goran Ješić a javaslat ellen szavazott

Pénteki telefonos ülésén a tartományi kormány leváltotta Szalvai Attilát a Vajdaság Vizei közvállalat éléről, a helyére pedig Mirko Adžićot nevezte ki. Goran Ješić mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási titkár erélyesen kritizálta a döntés és ellene is szavazott.

Szalvai Attila az újvidéki Mezőgazdasági Kar tanára, vízhidraulikai szakember. A most kinevezett Mirko Adžić a Szolgáltatói Üzleti Karon szerzett oklevelet, korábban a vrdniki Termal nevű fürdőt igazgatta.

Goran Ješić a Beta hírügynökségnek elmondta, azért szavazott a javaslat ellen, mert a kormány e kinevezéssel megsértette a közvállalatokról szóló törvényt, ugyanis olyan személyről van szó, akinek nincs meg a szükséges végzettsége az adott munkához.

„Annak ellenére, hogy a vízgazdálkodás az én hatáskörömbe tartozik, senki se konzultált velem az új igazgató kinevezéséről. Szégyen, hogy a tartományi kormány megsérti a  törvényt és olyan személyt nevez ki, aki nem rendelkezik megfelelő képesítéssel egy vízgazdálkodással foglalkozó vállalat vezetéséhez. Annál is inkább, mert az idén 100 millió euró értékű beruházás elé nézünk e területen, ami képzett és hozzáértő kádert igényel a beruházási ciklus levezényléséhez” fogalmazott a titkár.

A telefonos kormányülést Dragoslav Petrović kormányalelnök vezette, ugyanis Bojan Pajtić Brüsszelben tartózkodik.

A Vajdaság Vizei közvállalatról szóló tartományi határozat 18. szakasza, amely az igazgató megválasztását szabályozza, többek között előírja, hogy a jelöltnek „szakembernek kell lennie egy vagy több területen azon közérdekű tevékenységek közül, amelyek végzésére a vállalatot létrehozták”. A jelöltnek legalább ötéves munkatapasztalattal kell rendelkeznie, ebből három évet azon területen, amelynek ellátására a Vajdaság Vizei vállalatot alapították, áll a feltételek között.