2024. április 23., kedd

Vuk Jeremićet is kizárták a DP-ből

Ezzel egy időben a párt Statútumügyi Bizottsága elutasította a korábban kizárt Petrović panaszát

A Demokrata Párt Végrehajtó Bizottsága csütörtökön úgy döntött, hogy Vuk Jeremićet, a párt köztársasági parlamenti képviselőjét, aki jelenleg az ENSZ Közgyűlésének elnöke, kizárja a pártból.

A DP Főbizottsága még december végén meghozta a határozatot, hogy az előző összetételű kormányban miniszteri funkciót betöltő párttagoknak vissza kell adniuk a mostani képviselői mandátumukat. A legtöbb érintett ezt meg is tette, egyedül Dušan Petrović volt mezőgazdasági miniszter és Jeremić, a szerb diplomácia volt vezetője tagadták meg az engedelmességet. Petrovićot nagyjából két hete zárták ki a pártból.

Jeremić korábban kijelentette: nem fogja visszaadni képviselői mandátumát, reméli, hogy a DP új vezetősége emiatt nem zárja ki a pártból, és kész a párt elnökével „ésszerű beszélgetést” folytatni. Erre a beszélgetésre sor is került, az akkor elhangzottakról azonban egyik fél sem nyilatkozott a sajtónak. Az ENSZ Közgyűlésének elnöke többször is elmondta: azért nem adja vissza mandátumát, mert miután lejár megbízatása az ENSZ-ben, a szerbiai parlamentben kívánja segíteni a DP-t.

A DP Statútumügyi Bizottsága szintén csütörtökön ült össze, és megvitatta, majd elvetette Petrović panaszát, amelyet a pártból történő kizárása miatt nyújtott be. Ezzel hivatalossá vált Petrović kizárása.

A mandátumok visszakérése, illetve bizonyos tagok kizárása ellen egyedül Draguljub Mićunović, a DP Politikai Tanácsának elnöke szólalt fel, kifejtve, hogy erkölcsi, alkotmányos és törvényes okokból kifolyólag ellenzi, hogy Dragan Đilas pártelnök visszakövetelte bizonyos köztársasági képviselőik mandátumát, ezért ellene szavazott ennek a megoldásnak. Megszüntették a borítékolt lemondások intézményét, amelynek értelmében a képviselői mandátumok korábban a politikai pártok elnökeinek a tulajdonát képezték – érvelt a múlt héten Mićunović. Kijelentette: „Egyetlen politikai párt sem korlátozhatja képviselőit. A DP követelésében szemben került egymással a pártfegyelem és az alkotmányos jog.”