2024. április 25., csütörtök

Éjjeli őrjárat a faluban

Visszaszorították a lopások számát Szajánban – A falu lakossága önerőből oldotta meg a problémát

A megszaporodott lopásokkal szembe kellett nézniük a bánáti Szaján lakóinak is. A magyar többségű, nem nagy lélekszámú, de Zenta nagyságú területen fekvő falu lakói csakhamar megsokallták, hogy a baromfitól a gépeken és szerszámokon keresztül szinte nincs, amit ne lopnának el az elszemtelenedett tolvaj bandák.
Szajánban a falu elnöke, Apró Kornél sem úszta meg, egy nyári éjjel 14 kacsáját lopták el, de csakhamar hasonló sorsra jutottak a szomszédjának és még néhány falusi gazdának a tyúkjai is. Egy idős asszonytól két süldőjét hajtották el az éj leple alatt. Több gazdának leszerelték a kapcsolható eszközök fém részeit. Volt, akinek a palántázó gépéről minden mozdíthatót lecsavaroztak és elvitték, csak a gép váza maradt meg, amit nem tudtak elcipelni.
– Szaján nagy területen fekszik, a leghosszabb utcánk öt kilométer, de a legrövidebb is 700 méter hosszú. Nagyok a házakhoz tartozó porták, gazdasági udvarok, amelyek hátulról viszonylag könnyen megközelíthetők, becserkészhetők és a tolvajok nem válogatnak, mindent visznek, amiből haszonra tehetnek szert. A szomszédságban kutyaugatásra ébredtek, a tolvajok lécekre szögezett nejlon terelőkkel már arra készültek, hogy elhajtják az ólból a kocát. Szerencsére észrevették a házbeliek, a tolvajok pedig elszaladtak.
Amikor a lopások mértéke elérte a heti átlag három esetet, elege lett mindenkinek. Elhatároztuk, hogy márpedig ennek véget vetünk. Nagykikindához tartozunk, az ottani rendőrség időnként küld járőrt Szajánra is, de ők nem tudják elrettenteni a bűnözőket, ezért önkezdeményezésre mi, szajániak szerveztük meg az éjszakai járőrözést. Amolyan polgárőrséget állítottunk fel, bár törvény nem teszi lehetővé hivatalosan, viszont nem tilos éjszakánként a faluban nyitott szemmel sétálni és minden gyanús, nem szajáni jármű rendszámát felírni.
Hármas csoportokban, felelős felnőtt személyek bevonásával folyik éjszakánként a járőrözés. A rendőrséggel szorosan együttműködünk, átadtuk a listát, kik járják a falut, ügyeletet tartunk éjszakánként. Vásároltunk kézi lámpákat és fényképezőgépet, hogy lefényképezhessük a gyanús járműveket, a járőrözők feljegyzik az adatokat, ha pedig bűncselekmény gyanúja merül fel, azonnal hívják a nagykikindai rendőrséget, hiszen csak a hivatalos közegnek van eljárási joga, mi nem intézkedhetünk. Nekünk tartózkodni kell mindenféle önbíráskodástól, nehogy még a miatt kerüljön közülünk valaki bajba. Ezért is válogatjuk meg, hogy kik lehetnek az éjszakai járőrözők.
Egyik reggelre eltűnt egy akkumulátor, a rendőrség fellapozta az éjszakai járőr jegyzeteit, minden gyanús személyt felkerestek, aki azon az éjszakán a faluban járt és fel volt írva a rendszáma. A tolvajok körében is híre ment, hogy Szajánban nem lehet csak úgy éjszakánként szabadon garázdálkodni, a polgári önszerveződés eredményeként jelentősen visszaesett a lopások száma, a heti két-három est után, legfeljebb, ha egy lopás történik havonta Szajánban – számolt be az eredményekről Apró Kornél.