2024. március 29., péntek

Furadan végzett a kutyákkal

Tíz évvel ezelőtt betiltott, veszélyes méregről van szó, ami valamelyik raktárból kerülhetett elő

A Ciklonizacija közvállalat toxikológiai vizsgálata kimutatta, az újvidéki kutyamérgezéseknél a Furadan nevű mérget használták, hazánkban tíz évvel ezelőtt betiltották a forgalmazását.
Dario Aćimović, a Ciklonizacija munkása elmondta az RTV-nek, hogy a mérget a városban három helyen szórták szét: az Aleksa Šantić utcában, a Jovan Dučić sugárúton, valamint a sétányon.
– A mérgezés helyszínéről mintákat küldtünk toxikológiai vizsgálatra, az első eredmények azt mutatják, hogy a Furadan nevű készítményről van szó. Valószínű, hogy raktárból kerülhetett elő a méreg, mert tíz éve betiltották a forgalmazását az országban – magyarázta Aćimović.
Nagyon veszélyes, első kategóriás méregről van szó, amely veszélyes az emberekre és az állatokra is. A méreg belélegzéssel, orálisan és a bőrön keresztül is hat. A mérgezés tünetei a rosszullét, hányás és hasmenés. Ha mérgezést észlelnek, nagyon fontos minél előbb orvoshoz fordulni. Leggyakrabban gyomormosással és széntabletták fogyasztásával gyógyítják – közölte a 021-es rádió.
Amikor a belgrádi katonai kórház mérgezést ellenőrző központja megerősíti milyen méregről van szó, a Ciklonizacija értesíti a kommunális rendőrséget, a rendőrséget és a városi felügyelőségeket.