2024. március 29., péntek
BAJNOKOK LIGÁJA

Ronaldo először kerül szembe korábbi társaival

Ma újabb két mérkőzéssel folytatódik a Bajnokok Ligája nyolcaddöntője, s a legnagyobb érdeklődés minden bizonnyal a Manchester United Real Madrid elleni, idegenbeli fellépését kíséri majd.

A találkozó egyik kulcsjátékosa Cristiano Ronaldo lehet, a portugál csillag hat évet töltött Manchesterben, 292 mérkőzésen 118 gólt szerzett, Bajnokok Ligáját, három bajnoki címet és két Ligakupát nyert az együttessel. A 28 éves támadó Madridba igazolása óta most először lép pályára korábbi csapata ellen.

A két gárda eddig négy alkalommal találkozott egymással a Bajnokok Ligája, vagy elődje, a BEK egyenes kieséses szakaszában, a spanyolok ezek közül három párharcban diadalmaskodtak, míg az angolok csak egyszer, az 1967/1968-as szezon elődöntőjében. Legutóbb a 2002/2003-as idény negyeddöntőjében futott egymásba a két csapat, akkor – csakúgy, mint most – az első mérkőzést Madridban rendezték, a királyi gárda pedig 3:1-re győzött. A visszavágón egy rendkívül emlékezetes összecsapáson, az utolsó manchesteri BL-mérkőzésén csereként két gólt szerzett David Beckham vezérletével 4:3-ra nyertek az angolok, de így a Real – amelyben a brazil Ronaldo mesterhármast szerzett az Old Traffordon – jutott tovább.

A Real hazai környezetben eddig két alkalommal kapott ki angol csapattól, e mellett négyszer játszott döntetlent, hat alkalommal pedig győzött. Az MU-nak spanyol földön nem igazán megy a BL-ben, ugyanis tíz vereség és nyolc döntetlen mellett mindössze kétszer győzött.

José Mourinho, a Real Madrid portugál vezetőedzője harmadik alkalommal kerül szembe a Vörös Ördögökkel aktuális csapatával: a 2002/2003-as szezonban még a Portót irányítva a legjobb 16 között úgy harcolta ki a továbbjutást csapata az Old Traffordon, hogy Costinha az utolsó percben szerezte a továbbjutást érő találatot. A 2008/2009-es idényben az Inter szakvezetőjeként szintén a legjobb 16 között kellett az angolok ellen vezényelnie tanítványait, de a gól nélküli milánói döntetlent követően Manchesterben Nemanja Vidić, illetve az azóta már realos Cristiano Ronaldo góljával az MU jutott tovább.

Mourinho három évig ült a Chelsea kispadján, így a szigetországban is többször szembe került Sir Alex Ferguson együttesével, ráadásul mindössze egyetlen alkalommal szenvedett vereséget öt győzelem és négy döntetlen mellett.

A mai másik mérkőzésen a Sahtar Donyeck látja vendégül a Borussia Dortmund együttesét. Utóbbi – az 1997-es BL-győztes – szombaton 4:1-es vereséget szenvedett hazai környezetben a Hamburgtól, s a Sahtar otthonában a hétvégén mutatottnál sokkal jobb teljesítményre lesz szüksége. A német bajnokságot az utóbbi két évben megnyert Dortmund számára ugyanakkor reményt jelenthet, hogy az ukrán gárda a hazai liga téli szünete miatt úgy lép pályára, hogy az elmúlt három hónapban nem játszott tétmeccset. A donyeckiek ráadásul támadóposzton elveszítették egyik legjobbjukat, a brazil Williant, aki a téli átigazolási időszakban az Anzsi Mahacskalához szerződött. Csatársztárja pótlására a Sahtar szerződtette a Metaliszt Harkivtól a szintén brazil Taisont, aki a Dortmund elleni mérkőzésen be is mutatkozhat új csapatában.

Real Madrid–Manchester United

Helyszín: Madrid, Estadio Santiago Bernabéu (85 454 néző)

Kezdés: 20.45(Sport1, arenasport1)

Játékvezető: Felix Brych‎(Németország)

A várható kezdőcsapatok, Real Madrid: Lopez – Arbeloa, Pepe, Ramos, Coentrao – Khedira, Alonso

Di Maria, Ozil, Ronaldo – Benzema.

Manchester United: De Gea – Rafael, Ferdinand, Vidic, Evra – Carrick, Cleverley – Valencia, Rooney, Kagawa – Van Persie.