2024. április 25., csütörtök

Új kiállítótérrel bővül a szabadkai múzeum

Helyet kapnak az állandó kiállítások

Tetőtéri kiállítótérrel bővül a szabadkai Városi Múzeum, a 400 négyzetméteres térnek köszönhetően pedig lehetőség nyílik arra, hogy a múzeum különböző gyűjteményeinek egy részéből állandó kiállítás nyíljon, a tetőtéri, új kiállítótér pedig egyben azt is jelenti, hogy az emeleti kiállítótermekben is megadatik majd az állandó kiállítások lehetősége, míg a földszinti kiállítóterem továbbra is időszaki kiállításoknak ad majd otthont.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

– Az 1970-es években a Vajdasági Művészettörténészek Egyesülete bizonyos intézményeknek külön feladatot osztott ki, a szabadkai Városi Múzeum a vajdasági magyar képzőművészekkel foglalkozott, ezt hívják magyar képzőművészeti galériának, azaz Vajdasági Magyar Képtár 1830–1930-nak, és felöleli az 1830 és 1930 közötti időszakban alkotókat, illetve mindazt, ami a képzőművészethez ebben az időszakban kötődik. Kialakult itt egy nagy anyagunk, ezt ildomos kiállítani – ahogyan az ajándékgyűjteményt is – és a terepen is foglalkozni kell azzal, törődni kell azzal, ami más intézményben van. Amilyen magyar anyag van ebből az időszakból, fel kell kutatni az örökségünket. Ki kell alakítani egy nagy adatbázist, hogy hol mi van, a mi meglévő anyagunkat pedig kiállítani. Ennek a beruházásnak köszönhetően ez megtörténhet, tehát állandó jelleggel a galéria működni fog, az anyag egy része állandó kiállítási rész lesz – mondta Hulló István, a szabadkai Városi Múzeum igazgatója.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A munkálatok a tetőtérben tavaly június óta folynak. A beruházás értéke 200 ezer euró, és a Magyar Nemzeti Tanács finanszírozza a projektumot (egyik része az építkezési munkálatok, másik része maga a kiállítás kialakítása), ugyanis ennek megvalósítása az MNT egyik stratégiai célja. Ahogyan az az MNT vajdasági magyar kulturális stratégiájában is olvasható: „ A szabadkai Városi Múzeum fent megnevezett gyűjteménye esetében elérkezett egy újabb szakkatalógus kiadásának és egy kiállítás létrehozásának az ideje. Az ehhez szükséges restaurátori és kutatómunka elvégzéséhez, a publikáció megjelentetéséhez és a kiállítás installációjához támogatásra van szükség.”

A dokumentum hangsúlyozza, hogy fontos e gyűjtemény állományvédelme és gyarapítása, valamint a témához kapcsolódó magyar szakirodalom beszerzése, majd állandó kiállítás létrehozása.