2024. április 25., csütörtök

A szerb államvezetőség egységes

A kormánykoalíció továbbra is egységes a Belgrád és Prishtina közötti párbeszéd folytatását illetően – fogalmazódott meg szerdán az államvezetőség csúcsának találkozóján, amelyen Ivica Dačić kormányfő, Tomislav Nikolić államfő, Aleksandar Vučić kormányalelnök, Verica Kalanović helyi önkormányzati és regionális fejlesztési miniszter, Ivan Mrkić külügyminiszter és Aleksandar Vulin, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője vettek részt.

Az egyeztetésre azért volt szükség, mert Dačić jövő héten, február 19-én és 20-án találkozik ismét Brüsszelben Hashim Thaçi koszovói kormányfővel – magyarázta Marko Đurić, a szerb államfő tanácsadója, hozzátéve, hogy a megbeszélés Vučić jövő heti berlini útja miatt is fontos volt.

– A cél egy olyan közösségbe összefogni a szerbek lakta koszovói községeket, amely lehetővé tenné, hogy a Koszovó és Metóhiában élő szerbek a XXI. század mércéinek megfelelő jogokkal rendelkezzenek. Az államvezetőség minden fontos kérdés tekintetében egységes. Reméljük, hogy a brüsszeli tárgyalások során a másik fél is hajlandóságot mutat a kompromisszumra. A szerb államvezetőség nem hiszi, hogy az Európai Unió követelni fogja az észak-koszovói párhuzamos szerb intézményrendszer felszámolását. Brüsszeltől azt várjuk el, hogy semleges maradjon – összegezte Đurić.