Orbán Viktor levele

Tómó Margaréta

2013. február 13., 14:01 >> 2013. február 13., 15:02

Kommentek száma 2  Megjelent nyomtatásban

Levelet küldött a határon kívül élő magyar állampolgároknak Orbán Viktor kormányfő. A levelet én is megkaptam. Láttam, hogy elsőbbségivel érkezett, azt is feltüntették a színes borítékon, hogy Orbán Viktor személyesen szólít meg engem. A levél azért érkezett, mert a kormányfő úgy érzi, hogy a határon kívül rekedt magyaroknak is joguk van értesülni az anyaországban zajló eseményekről, a nemzet egészének együtt kell kormányoznia Magyarországot, mindannyian beleszólhatunk a nemzet jövőjébe. A levél a következő mondattal zárul: a magyar kormány úgy döntött, hogy a jövőben rendszeresen tájékoztató levelet küld Önnek (illetve minden magyar állampolgárnak a határon kívül), amely hozzásegíti, hogy bekapcsolódhasson Magyarország sorsának alakításába.

A levél elolvasását követően természetesen kellemesen éreztem magam, jólesett a gesztus. Viszont a nap további részében nem azért nem tudtam kiverni a fejemből a levelet, mert annyira meghatott, inkább azért, mert azon gondolkodtam, vajon minden határon kívüli állampolgárnak küldött-e a kormányfő levelet, s ha igen, akkor az mennyibe került a magyar államnak. Még vacsora közben is azon morfondíroztunk a párommal, hogy miért volt erre szükség, hiszen természetesen azon túl, hogy jólesik az embernek az effajta megszólítás, a mai világban számos dolog szól az ilyen kapcsolattartás ellen. Pontosan nem számoltuk ki, hogy mennyibe kerülhetett egy-egy levél előállítása, de kiderítette ezt helyettünk az Index.hu hírportál. Másnap reggel olvastam a hírt, miszerint levelet küldött a határon túl élő magyar állampolgároknak Orbán Viktor kormányfő, mert a kabinet őket is be akarja vonni a nemzeti konzultáció rendszerébe. Ezt Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke nyilatkozta, akitől azt is megtudta a portál, hogy a miniszterelnökség összesen 160 ezer levelet postázott, a küldemények előállítása és kézbesítése pedig 45,8 millió forintba került. A sajtófőnök megerősítette azt is, hogy a kormány a jövőben is küld leveleket a határon túli magyaroknak, mert ők is részei a nemzeti együttműködés rendszerének.

Egy levél előállítása tehát nagyjából egy euróba került.

Két év alatt több mint 350 ezren igényelték a magyar állampolgárságot és részesültek pozitív elbírálásban. Vagyis, amennyiben a kormányfő rendszeresen értesíti majd ezeket az embereket, és remélhetőleg a potenciális címzettek egyre többen lesznek, az akár egy levél kiküldése esetén 100 millió forintba és többe is belekerülhet. És akkor mindenki csak egy levelet kapott.

Tisztában vagyok azzal, hogy nem mindenkinek van internetkapcsolata otthon, 2013-ban azonban, úgy gondolom, a több mint 350 000 magyar állampolgárt más módon is megszólíthatná Orbán Viktor, rendszeresen tájékoztathatja és a kapcsolatot is tarthatja velünk.

Én, mint Magyarország állampolgára, arra kérném a miniszterelnök urat, nekem a jövőben ne küldjön ilyen levelet. A nemzet részeként úgy gondolom, az adófizetők pénzét más, hasznosabb dologra kellene fordítani – számos magyar intézményünk a csőd szélén áll, nagyon sok magyar fiatal szorulna még ösztöndíjra, évi százmillió forint hatalmas segítség lenne akár a Délvidéken, Erdélyben, a Felvidéken, a Kárpátalján. Amennyiben teheti, a kormány találjon más módot arra, hogy a határon kívülieket tájékoztassa.


!A cikkhez nem tartozik képgaléria.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:
Jozsef Kerekes
2013. 02. 16., 23:00
Ez az irás túl szubjektiv, söt besorolhatnánk a pártpolitikai álláspont harcos, haragos pamfletjai közzé. Az informálás pézbe kerül, ha nincs bedöl demokrácia.Erre már volt példa itt Szerbiában.
Csongor Kasza
2013. 02. 13., 14:55
Íme, egy szép gesztus, üveggel is vakargathatjánk a szebbik felünket, mégsem vagyunk - azaz egyesek nincsenek megelégedve - a jó Isten tudja, miért? Szerintem igenis szép gesztus volt - ahogyan azt a kedves cikkíró is mondta. Viszont nem kell kicsinyesnek lenni. A magyar költségvetés (is) több milliárd euróbúl tevődik össze. És igen, talán felesleges pénzkidobás ilyen és ehhez hasonló levelet küldeni, de VÉGRE mi is kaphatunk ilyen levelet. Tómó Margaréta cikke túlságosan szubjektív. Tudom, a Miniszterelnök úr azt írja, tájékoztatni szeretne bennünket, de az is nyilvánvaló, hogy a Magyar Szó, mint a Délvidék egyetlen magyar nyelvű hetilapja szintén ezt kell, hogy tegye. Nem kérni, sőt, kiokosítani, hogy mire költse a pénzt. Alig egy éve - ha egy éve állampolgár Ön, kedves Margaréta, de már nyilvános levelet ír Orbán Viktornak. Érdekelne, vajon Zoran Đinđićnek, Vojislav Koštunicának Boris Tadićnak vagy éppen Ivica Dačićnak hányszor írt Ön? Remélem egyszer sem. És kérem, ne is írjon!

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége