2024. április 25., csütörtök

Felújítják az angol kórházat?

A képviselő-testület elnöke támogatja a Kamenicán lévő, régi gyermekkórház felújításának ötletét, ezt a létesítményt 1934-ben nyitották meg a kamenicai Čardak településen, 1992-ben véglegesen bezárták, azóta romosodik. A második világháború előtt és után csontbetegségeket és gümőkórt gyógyítottak itt, a kórházat Katherine MacPhail skót orvosnő alapította. Dr. Siniša Sević elnök és az újvidéki Műemlékvédő Intézet igazgatója, Miroslav Kopanja erről már beszélgettek Norwich angol testvérváros polgármesterével, Ralph Gaytonnal, azt szeretnék, ha a két város érintett intézményei együttműködnének a felújítás során. Az egyeztetéskor kiderült, hogy Norwichban 2007-ben megalapították a Katherine MacPhail Alapot, itt eszközöket gyűjtenek a valamikori kórház újjáépítésére, az újvidéki intézet az épületet nemrégiben védelem alá helyezte. Hamarosan elkészítik azt a műszaki dokumentációt, amelynek alapján a villát műemlékké nyilváníthatják. A műemlékstátus megszerzése az első lépés a rekonstrukcióban, fontos lesz megegyezni abban, hogy a felújított épületben milyen tevékenység folyik majd – megmarad kórháznak, vagy változtatnak rendeltetésén. Sević elnök szerint az épület Újvidék történelmének fontos részét képezi, jelenleg romos állapotban van.
Katherine MacPhail orvosnő-ápolónő 1914-ben jött Szerbiába, erőfeszítéseinek köszönhetően 1934-ben megnyílt a kórház. Az orvosnő több másik skót doktornővel és ápolónővel együtt megalapította a Suffragette Társulatok Egyesületét, amelynek alapfeladata külföldi segélynyújtás volt – doktorokat és önkénteseket küldtek. MacPhail nem volt csontkovács, mégis gyermekortopédiával foglalkozott, a kamenicai kórházon kívül 1919-ben és 1920-ban szerb–angol gyermekkórházakat alapított Belgrádban is, a Visegrádi utcában – most ebben az épületben működik a belgrádi szemészeti klinika.
A kamenicai gyermekkórház 1941-ig fogadta a betegeket, a háború után '45-ben ismét megnyitották, 1947-ben államosították, a hatvanas évekig a tartományi kórház keretében működött, ortopédia körébe tartozó betegek gyógyulására előirányzott klinikaként.