2024. március 29., péntek

Orbán: Kisebb tortából nagyobb szelet

Magyarország 2004-es uniós csatlakozása óta elért legnagyobb sikerének nevezte a múlt heti brüsszeli csúcstalálkozón elért magyar eredményt Orbán Viktor tegnap a magyar parlamentben.

Az EU csökkenő büdzséje ellenére az eddigi 660 ezer forint helyett 712 ezer forint támogatás jut fejenként a magyarokra a következő hétéves költségvetési időszakban. Ez azt jelenti, hogy a kisebb tortából egy nagyobb szelet jut Magyarországnak. Orbán a napirend előtti felszólalásában hangsúlyozta, hogy Magyarország még soha nem jutott ennyi európai uniós támogatáshoz fejenként.

Szerinte a brüsszeli magyar siker kulcsa egyrészt az a bátorság volt, amellyel Magyarország kiállt saját érdekeiért, másrészt az a bajtársiasság, amellyel „szövetségeseinkkel vállvetve küzdöttünk közös érdekeinkért”. Magyarország sikerének két fontos tanulságát úgy foglalta össze: csak annak van becsülete, aki akár konfliktusok árán is kiáll az érdekeiért, és a sikerekhez szövetségesekre van szükség. Magyarország most végre jól járt, és azért járhatott jól, mert kiállt magáért – hangsúlyozta Orbán, hozzátéve, hogy emellett Magyarországnak sikerült egyedülálló közép-európai összefogás keretében érvényesíteni a régió közös érdekeit is.

A kormányfő az EU következő hétéves költségvetéséről folytatott tárgyalások eredménye kapcsán kibontakozott vitáról szólva úgy fogalmazott: nem jó dolog, ha az ország sikere az ellenzék számára kudarc. „Egy az ország, a siker tehát az ellenzék sikere is, mert ha az ország sikeres, az minden magyar polgárnak jó, függetlenül attól, hogy melyik párttal szimpatizál” – fűzte hozzá a miniszterelnök.