2024. április 16., kedd

Kasza József szabadlábon

Kedden megszüntették Kasza József előzetese letartóztatását, mondta el a Beta hírügynökségnek Kovács Károly, ügyvéd. Kasza, mint az Agrobank szabadkai fiókintézetének egykori igazgatója 2012. november 20. óta volt letartóztatásban.

„Kasza ma délután jelentkezett és elmondta, hogy szabadlábra került” – mondta Kovács.

Amióta Kasza előzetes letartóztatásba került, annyit lehetett róla tudni, hogy Miroslav Miškovićtyal, a Delta holding tulajdonosával volt egy cellában, akinek a letartóztatását nemrégiben ismét meghosszabbították.

Kasza József, az Agrobank szabadkai fiókintézetének egykori igazgatója és további három személy - Zoran Malešević a bank egykori igazgatóhelyettese, Peđa Mališanović az Azohem, a Mala Bosna és az Azotara vállalatok tulajdonosa valamint Miomir Paovica bírósági szakértő - a gyanú szerint banki garanciákat adtak ki és hiteleket hagytak jóvá az előírtnál kedvezőbb feltételek mellett, amivel az Agrobanknak 13 millió eurós kárt okoztak.

Szabadkán Kasza József neve több vállalathoz, intézményhez fűződik: a Zorka, a Népszínház, az Azohem, az Azotara, a Most-Híd Kft., a Fabus Egyetem, a Népkör étterem mind valami módon kötődik hozzá. Portréja itt olvasható.

Kasza József nevéhez fűződik a szabadkai Népszínház felújításának a projektuma is. Erről Ljubica Risztovszki igazgatónő nyilatkozott a Magyar Szónak.

Kasza József volt az Azohem igazgatóbizottságának elnöke. Ez az a vállalat, amely évekig termelt műtrágyát Szabadka Makkhetes nevű városrészében. Környezetszennyező és a polgárok életét ellehetetlenítő tevékenysége miatt kiköltözése körül évekig tartott a huzavona.