2024. április 25., csütörtök

Két magyar elsős Nagybecskereken?

Kedden a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában találkoztak a közép- és dél-bánáti magyar iskolaigazgatók, amelyen szó volt a magyar tannyelvű oktatásnak a következő tanévi kilátásairól. A beszélgetésen jelen volt Deli Andor tartományi oktatási titkár is, aki kihangsúlyozta, hogy a folyamatosan csökkenő gyerekszám ellenére mindent megtesznek annak érdekében, hogy maximális mértékben megmaradjon az oktatás elért szintje.

A megbeszélésen elhangzott, hogy a nagybecskereki középiskolákban őszre várhatólag négy magyar tannyelvű első osztály nyílik. A mintegy 180 közép- és dél-bánáti nyolcadikos közül tehát 120-an tanulhatnak tovább anyanyelvükön.

Továbbra is komoly gondot okoz a magyar első osztályok megtartása az általános iskolákban. Őszre ez a probléma a legkifejezettebb a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskolában lesz, amelynek előkészítő csoportjába csak két magyar ajkú gyerek jár. Pedig már elküldték a beiskolázást megelőző értesítéseket a város területén élő magyar szülőknek. Hamarosan személyesen is felkeresik ezeket a családokat és megpróbálják megnövelni a leendő elsősök számát.