2024. március 28., csütörtök

Beázik a szabadkai városháza

Évek óta nincs pénz a nagyobb karbantartási munkálatokra
Ha csak évi egy-hárommillió dinárt fordítanának a tető javítására, akkor is pár éven belül rendbe lehetne hozni az egész épületet

Ha csak évi egy-hárommillió dinárt fordítanának a tető javítására, akkor is pár éven belül rendbe lehetne hozni az egész épületet

A szabadkai városháza tavaly szeptemberben ünnepelte megépítésének századik évfordulóját, azonban ezt az öreg hölgyet is megviselte az idő, így állandó jelleggel szükség van kisebb-nagyobb javítási munkálatokra. Megfelelő anyagi keret nélkül azonban nem sokat lehet tenni, ami azt eredményezi, hogy évről évre egyre súlyosabb problémákkal kell majd szembenézni.
Az elmúlt öt évben csak minimális összegeket hagytak jóvá a városháza karbantartási munkálataira, ezekből csak a legapróbb javításokra futja. Az első és legfontosabb lépés most a törött cserepek cseréje lenne, hiszen beázik a tető, de az ablakokat és az alagsor elöregedett vízvezetékeit is mielőbb ki kellene cserélni, és a kémények is igen rossz állapotban vannak.
Ivica Arančić, a városháza karbantartási munkálatainak vezetője lapunknak elmondta, ha csak évi egy-hárommillió dinárt fordítanának a tető javítására, akkor is pár éven belül rendbe lehetne hozni az egész épületet. Le kell szedni a cserepeket, hogy kicseréljék a törötteket és pótolják a hiányzó részeket, továbbá szükség van a bádoglemezek cseréjére is, ez azonban közel sem egyszerű munka.

A felújításhoz szükséges pénzeszközökre pályázni is lehetne

– Egyszerre nagyobb cserépfelületet kell leszedni. A tető nagyobb lejtése miatt a cserepeket drót fogja össze, ezért nem lehet csak egy-egy cserepet kicserélni, hanem egy nagy részt, vagyis egyszerre négy-ötszáz négyzetméternyi felületet kellene felújítani. Ez nagy munka, de mihamarabb el kell kezdeni, mert mindenhol vannak törött vagy hiányzó cserepek, és minden évben legalább tíz-tizenöt darab lehullik a tetőről. Az elmúlt öt évben csupán a szobafestési munkálatokra költöttünk, de ez nem az a fajta karbantartás, amire az épületnek szüksége van. A tetővel, a csatornával, a vezetékekkel kell törődni ahhoz, hogy valóban megfelelő állapotban maradhasson a városháza, erre pedig egyáltalán nem kerül sor évek óta – mondja Ivica Arančić.
Az eső és a hó kisebb károkat okoz az épületben, például a harmadik emeleten lévő Községközi Műemlékvédelmi Intézet irodái folyamatosan beáznak, és emiatt több alkalommal is át kellett festeni a falakat. Ideiglenes megoldásként ilyenkor a mesterek felmennek a padlásra, a tetőn megkeresik a réseket, ahol befolyik a víz és szilikonnal vagy egyéb módon megpróbálják betömni azt, ez azonban nem az a fajta karbantartás, amire szükség lenne.
A városháza kiemelt jelentőségű épület, így akár arra is lehetőség lenne, hogy a város külön pályázzon a karbantartási munkálatok elvégzéséhez szükséges pénzre, mint ahogy azt a Zsinagóga felújítása esetében teszi. A városi költségvetésből a korábbi években sokkal nagyobb összegeket különítettek el a karbantartásra, és bár a karbantartási részleg vezetője minden évben tervet készít, mire és mennyit kellene költeni, a szükséges összegnek csak egy tizedéből gazdálkodhat már évek óta, s az idei évre is csupán három és fél millió dinárt hagytak jóvá a munkálatokra, amiből nagyon keveset lehet megcsinálni, miközben a tervben szereplő tételek megvalósítása mintegy harmincmillióba kerülne. Ide tartoznak például a poroltó készülékek, a telefonközpont vagy megfigyelőrendszer, a klímaberendezések vagy a liftek karbantartása, az átriumok rendbetétele, a díszterem világítása, valamint a függönyök, asztalterítők mosási költségei is, és persze a nagyobb beruházások is, melyek milliós tételeket képeznek.
– Bár az installációkat folyamatosan cseréljük, nagy szükség lenne a vízvezeték és a fűtőcsövek cseréjére a pincében, mert azok már elég rossz állapotban vannak. Az ablakok is már százévesek, megértek a cserére, különösen az északi oldalon lévők, hiszen nem zárnak rendesen és már nem lehet gumival sem betömni a réseket. Egy új teherliftre is szükség lenne. Ennek költségét három évre osztottam szét, de még így sem hagyták jóvá. A városházának valamikor három liftje volt, most csak egy van, amelyik bármelyik pillanatban felmondhatja a szolgálatot, hiszen folyamatosan használatban van. Az idei évi tervben szerepelt a Műemlékvédelmi Intézet feletti tetőrész cseréje is, amire hárommillió dinárt irányoztam elő, de az idén sem kerül rá sor, hiszen egész évre ennyi pénz áll rendelkezésünkre a karbantartási munkálatok elvégzésére, ebből pedig ismételten csak az apró javításokat tudjuk elvégezni – mondta Ivica Arančić.