2024. április 23., kedd

Civilként lopott, miniszterként belebukott

A plágiumügyért elmarasztalt Annette Schavan távozik a német kormányból

Elmondása szerint „nagyon nehéz szívvel”, de elfogadt Angela Merkel német kancellár a plágiumügybe keveredett oktatási és tudományügyi miniszterének, Annette Schavannak a lemondását. A német (szövetségi) kormány miniszter asszonya – bár néhány napja még ellenkezőjét állította – gyorsan levonta az ügy tanulságait és a hét végén megvált hivatalától. A konzervatív politikus hét évig állt a tárca élén, melynek vezetését Johanna Wanka, Alsó-Szászország tudományos és kulturális ügyekért felelős minisztere veszi át. Schavan lemondása súlyos csapás Merkel számára, hiszen évek óta legközelebbi munkatársa és fő szövetségese volt a kormányban.

Mindössze négy napig tartott a bizonytalanság Schavan politikai jövője körül. A hullámok múlt kedden csaptak össze a feje felett, amikor a düsseldorfi Heinrich Heine egyetem bölcsészettudományi kara plágium, azaz más szellemi tulajdonának ellopása miatt visszavonta a miniszter asszony doktori címét. Az illetékesek érvénytelenítették a – Személyiség és lelkiismeret címmel 1980-ban elkészült – doktori értekezését is. Az egyetem múlt heti bejelentése és az annak nyomán kipattant botrány után mindössze négy nappal (szombaton) Schavan már le is mondott. Az ellenzék kezdettől fogva követelte a miniszter lemondását.

Távozását azzal indokolta meg, hogy a doktorija körüli ügy ártana a kormány, a minisztérium és a kancellár, illetve saját pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) tekintélyének. A német kormány és annak vezető pártja, a konzervatív CDU egyébként sem örvend nagy népszerűségnek. Az elmúlt egy évben több tartományi választáson is alulmaradt ellenzéki riválisaival szemben; legutóbb Alsó-Szászországban veszített. Ezek után a plágiumbotrány egyáltalán nem hiányzott sem az újraválasztásában reménykedő Merkel kancellárnak, sem pártjának, a CDU-nak, amelyre az igazi megmérettetés szeptemberben 22-én, a szövetségi (országos) parlamenti választáson vár. A miniszter asszony bukása a választás előtt érzékeny veszteség a Németországot irányító konzervatív-liberális koalíciónak.

A történtek ellenére Schavan továbbra is azt állítja, hogy nem csalt, nem lopott, vagyis doktori munkájában senkitől nem másolt át semmit. Kijelentette: bírósághoz fordul és fellebbez a düsseldorfi egyetem döntése ellen.

A politikusasszony 351 oldalas doktori értekezését még tavaly vették górcső alá Düsseldorfban. A meglepően sokáig, csaknem tíz hónapig tartó vizsgálódás után az illetékesek megállapították: a szerző szándékosan és rendszeresen a sajátjaként tüntette fel mások szellemi teljesítményét.

Schavan már a második miniszter a Merkel-kormányban, aki plágium miatt bukott meg. Két éve a keresztény pártok nagy reménysége, Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi miniszter kényszerült arra, hogy lemondjon, ugyanilyen okból. Annak idején Guttenberg egész szövegrészeket másolt át szó szerint; összeollózta a doktoriját, amelyet a Bayreuth-i Egyetemen védett meg, majd veszített el 2011-ben. Guttenberggel kapcsolatban felvetődött az a gyanú is, hogy a doktori értekezését nem is ő, hanem más írta helyette.

Vele ellentétben Schavan nem követett el akkora bűnt. A politikusasszony a doktori disszertációjában az idézett szerzőket általában megnevezte, de szó szerint vett át tőlük részeket, ami már az akkori szabályok szerint is tilos volt. Ráadásul többször pontatlanul idézett, és több mint száz helyen szabálytalanul jelölte meg a felhasznált szakirodalmat.

Az utóbbi években több német politikust fosztottak meg doktori címétől, de a plágiumvadászok két legnagyobb és legismertebb áldozata Annette Schavan és Karl-Theodor zu Guttenberg. A „kishalak” között azért olyan politikusok is akadnak mint Silvana Koch-Merin. Ő nem vitte a miniszterségig, csupán az Európai Parlamentbe jutott be, ahol továbbra is használja doktori címét, jóllehet ettől a tudományos fokozatától a Heidelbergi Egyetem már 2011 júniusában megfosztotta: plagizálás miatt.