2024. március 28., csütörtök

A bábok ereje

Másfél évvel ezelőtt alakult meg az újvidéki Ámon Stúdió keretében a temerini Vándorbábszínház, melynek lelkes tagjai Garbac Sarolta, Tóth Lívia és Zsúnyi Éva második előadásukat, A kiskondás című mesét mutatták be pénteken az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban. Első előadásukkal, A kiskakas gyémánt félkrajcárja cíművel nagy sikert arattak Vajdaság-szerte az iskolákban, művelődési otthonokban. Az újvidéki közönség lelkesedéséből ítélve a Vánbdorbábszínház a második előadással még nagyobb sikert arat.

A színen a bábok (Fotó: Dávid Csilla)

A színen a bábok (Fotó: Dávid Csilla)

– Elsődleges célunk a Vajdaságban működő magyar oktatási intézmények látogatása. Fontos számunkra, hogy kis színházunk könnyen utaztatható legyen, mert így alkalmazkodhatunk az iskolák és óvodák által megszabott időpontokhoz és helyszínekhez. Paravános bábszínház lévén közönségnek legfeljebb 50 gyereket ajánlunk előadásonként. Tematikailag elsősorban a magyar kultúrát képviseljük: a műsorunkon túlnyomórészt népmese-feldolgozások szerepelnek, amelyeknél a korhűség központi szerepet játszik. Nyitottak vagyunk arra is, hogy a magyar oktatók igényei szerint egy-egy produkciónk didaktikus eszközzé váljon. Azt is el kell mondanom, hogy bábelőadásaink interaktívak. Ez azt jelenti, hogy igyekszünk a gyerekeket is minél jobban bekapcsolni a játékba – mondta Tóth Lívia.

Az előadás után mindenki megtapogathatja a szereplőket (Fotó: Dávid Csilla)

Az előadás után mindenki megtapogathatja a szereplőket (Fotó: Dávid Csilla)

Egyébként az Ámon Stúdió 2010-ben alakult meg Molnár Róbert színművész vezetésével a Kelet-Közép-Európában is ritka báboperett műfajának Szerbiában, Vajdaságban, egyáltalán a magyar nyelvű színházi térben való meghonosítása céljából.

Minden jó, ha a vége jó (Fotó: Dávid Csilla)

Minden jó, ha a vége jó (Fotó: Dávid Csilla)