2024. április 19., péntek

A tejet független vizsgálatnak is alávetik

A fogyasztóvédelmisek nem bíznak a mezőgazdasági minisztériumban – Az állami ellenőrzés eredménye szerdára várható

A Szerbiában árusított tejtermékek rendkívüli ellenőrzése hamarosan befejeződik, az első eredmények valószínűleg szerdán állnak majd az illetékesek rendelkezésére – nyilatkozta Nenad Katinić, a mezőgazdasági felügyelőség vezetője.

– Még egy kis időre van szükségünk az összes szükséges vizsgálat elvégzéséhez, de remélem, hogy szerdán már biztos adatokkal szolgálhatunk a Szerbiában árusított tejtermékek minőségéről, illetve arról, hogy fertőzöttek-e aflatoxinokkal, vagy sem. Igyekeztünk, hogy a mintavétel minél szélesebb körű legyen, hazai és külföldi gyártók termékeit is megvizsgáljuk – mondta Katinić.

Goran Papović, a Szerbiai Nemzeti Fogyasztóvédelmi Szervezet (NOPS) elnöke nem hisz a mezőgazdasági minisztériumnak, ezért független laboratóriumi vizsgálattal ellenőrzik majd az országban árusított tejtermékeket. Nemcsak a NOPS, hanem a fogyasztók sem hisznek már a minisztériumnak – magyarázta Papović.

– Nem az a kérdés, hogy honnan hoztuk be a tartós tejet és a tetrapackos termékeket, hanem az, hogy honnan származik a nyersanyag. A Dukatnak Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban, Macedóniában és Szerbiában is van termelési részlege – érvelt Papović, a folytatásban pedig az Élelmiszer-biztonsági Nemzeti Tanács megalapítására szólította fel az illetékeseket. Papović emlékeztetett, hogy a tanács megalapítása törvényes kötelezettsége a szerb államvezetőségnek.

Emlékeztetésképpen, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban és Horvátországban aflatoxinokat mutattak ki a Dukat és a Vindija gyártotta tejben.

Katinić hétfőn azt is elmondta, hogy Szerbiába nem hoztak be abból a Rial márkanevű tonhalkonzervből, amelyet Horvátországban magas hisztamintartalom miatt kivontak a forgalomból. Horvátországban a laboratóriumi vizsgálatok során kimutatták, hogy a 2012 októberében csomagolt, 2015-ig szavatossággal rendelkező, 160 grammos kiszerelésben árusított, természetes lében (vízben) konzervált tonhal a megengedettnél magasabb arányban tartalmaz hisztamint – magyarázta Katinić, hozzátéve, hogy ebből a terméksorozatból nem hoztak be Szerbiába.