2024. április 24., szerda

Brémai muzsikusok másképpen

Bábkurzust tartottak a hétvégén az óvónőknek Kishegyesen

Az utóbbi években a Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete rendszeresen szervez bábkurzusokat az óvónőknek, mert mint dr. Szőke Anna, az egyesület elnöke mondja, a bábjáték nagyon fontos az óvodai oktatásban és a pedagógusok a képzőben nem kaptak kellő alapot ehhez, pedig a bábjáték hihetetlenül fontos a beszédkészség fejlesztésében.

Az idén magyarkanizsai, zentai, adai és óbecsei óvónők vettek részt a kurzuson, amelyen Tóth Irén nagybecskereki színművész és dr. Szőke Anna segítették a csoportokat abban, hogy a mesék színrevitele minél hatásosabb legyen. A zentai Dárika bábcsoport asztali bábok játékát árnyjátékkal kombinálta. A brémai muzsikusok című ismert mesét dolgozták fel, egy kicsit másképpen, mivel náluk az állatok nem ezért vágtak neki a világnak, mert rossz volt hozzájuk a gazdájuk, hanem mert művészek akartak lenni. A magyarkanizsai Bóbita csoport kimondottan csak kesztyűbábokkal dolgozott, a bábok mozgatásában saját bevallásuk szerint az adaiak is sokat tanultak az eddigi kurzusokon is. Az óbecsei Böhöcske bábcsoport a Pákosztos medvebocs című mesét dolgozta fel.

– Fele-fele arányban vannak újak és régiek a kurzuson, de van olyan, aki 2008 óta minden évben jelen van. A bábozás a mesék feldolgozásában is kitűnő módszer, de nem csak arra ad lehetőséget, hogy a gyerek nézőként vegyen részt, hanem arra is, hogy ő maga szólaltassa meg a bábokat, vagyis az önkifejezés fontos eszközévé is válhat. A rögtönzésre is kiváló lehetőség van a játék közben, vagyis a legfontosabb beszélni és beszéltetni – mondja dr. Szőke Anna.

Az idei továbbképzésen külön figyelmet szenteltek arra, hogy a darabokba, a párbeszédekbe beépítsék az időjáráshoz kötődő magyar mondásokat. Így ugyanis a gyerekek sokkal jobban megjegyzik a mondásokat és maguk is használni tudják.