2024. április 23., kedd

Tánc és mese az oviban

Egynapos képzést tartottak Szabadkán az óvónőknek

A Külhoni magyar óvodák éve program keretében harmadik alkalommal került sor egy egynapos képzésre a hétvégén a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében, melynek témája a magyar néptánc, népmese, népi hagyományok és a meseszövés módszertana volt. A továbbképzés a Magyar Nemzeti Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatásával jött létre, és ezúttal is ötven magyarkanizsai, topolyai és szabadkai óvópedagógus vehetett részt rajta. A délelőtt a néptánc jegyében telt, és az egyre nagyobb teret hódító Tímár-módszer módszertanát Tímár Böske és Máyer Orsolya ismertette részletesen az óvónőkkel, majd Fábián Éva tartott előadást a meseszövésről Gyökér adja fáját címmel.

A résztvevőket Joó Horti Lívia, az MNT oktatási bizottságának elnöke köszöntötte, s mint elmondta, a 2012-es év a külhoni magyar óvodák éve volt, az idei pedig a külhoni kisiskolások éve lesz. – A két történet elválaszthatatlan egymástól, hiszen nincs iskola óvoda nélkül, ezt mindannyian tudjuk, és bár nagyon sokáig vártunk arra, hogy kötelező legyen az iskola-előkészítő, szerencsére ez már évek óta így van. Nagyon fontos az óvónők hozzájárulása is ahhoz, hogy a magyar nyelv és kultúra megmaradjon, és a személyiségnek az identitásvonala, az önazonosság-és nemzettudat kialakuljon, hiszen nem mindegy, hogy egy egy-két éves gyerekhez az óvodában hogyan szólnak, és milyen tartalommal találkozik ott, ezért mindezt elősegíthetjük, ha a mondókákat, énekeket, táncokat, amik élő részei az óvodai foglalkozásoknak, tudatosan válogatjuk – emelte ki Joó Horti Lívia.

Tímár Böske a Tímár-módszer kapcsán kifejtette, olyan ez, mint a zenében a Kodály-módszer. Lényege, hogy már gyermekkorban megkezdik a táncoktatást, mert valaki minél kisebb korban ismerkedik meg a hagyománnyal, az annál könnyebben épül be egyfajta táncanyanyelvként az életébe, egyúttal nevelő ereje és közösségteremtő hatása van, továbbá a gyermek megtanulja saját kultúráját is. Böske és Orsolya az első másfél órában a dél-dunántúli táncokat, gyermekjátékokat, csárdást tanították meg a résztvevőkkel, a második blokkban pedig a szatmári táncot, ugyanis ez a magyar nemzeti tánc rangjára emelkedett, és mint kiemelték, jó, ha minden magyar nyelvű oktató ismeri ezt a táncot.

Két hét múlva Óbecsén kerül sor egy hasonló jellegű képzésre.