2024. március 28., csütörtök

Felsőoktatási tanácsadó iroda működik Zentán

Tájékoztatnak a magyarországi továbbtanulási tudnivalókról

 Tavaly márciusban nyitotta meg kapuit a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzatának a zentai irodája, amelynek tevékenységéről Szegedinszki Krisztiánt, az iroda vezetőjét kérdeztük. Az irodát az SZTE hallgatói önkormányzatának a külügyi bizottsága hozta létre a célból, hogy a vajdasági fiatalok információkat szerezhessenek a magyarországi felsőoktatással kapcsolatban.

Elsősorban el tudjuk mesélni nekik a felvételi eljárást lépésről lépésre, azt, hogy mik is a teendőik, s a határidőket is közöljük velük – ecsetelte beszélgetőtársunk.

Az idei jelentkezési időszak egyébként március elsején zárul le, s újdonságnak számít, hogy kizárólag elektronikus úton lehet jelentkezni a főiskolákba, illetve egyetemekre – mesélte Krisztián, aki egyben kihangsúlyozta, hogy az irodában érdeklődő fiataloknak el tudják magyarázni, hogy miképpen jelentkezhetnek a világhálón keresztül, milyen lépéseket kell megtenniük ehhez.

A www.felvi.hu honlapon kell regisztrálniuk a jelentkezőknek, s a meglévő diplomák digitális másolatait is ide kell feltölteniük, s persze egy jelentkezési lapot is ki kell tölteniük – ecsetelte az eljárást az iroda vezetője, kiemelve egyben azt is, hogy Magyarországon most már a legtöbb szakra kötelező az emelt szintű érettségi, s ennek letételére pedig minden városban, a járási hivatalban jelentkezhetnek az érintettek. Az emelt szintű érettségire történő jelentkezés határideje egyébként úgyszintén március elseje.

Amikor mindez megtörtént, az irodában a tandíj befizetése, illetve a jelentkezési időszak lejártával a hiányzó dokumentumok pótlása kapcsán is segíteni tudnak, úgy, hogy közlik a diákokkal, hogy mikor tudják ezt elvégezni, illetve hogy milyen iratokat kell még csatolniuk a jelentkezésükhöz.

A Szegedi Tudományegyetem egyébként a közelmúltban nyílt napot tartott a szabadkai Kosztolányi Dezső-, illetve a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban, s mindkét helyen nagyon nagy érdeklődés mutatkozott a diákok körében a felsőoktatású intézmény iránt, s azóta a diákok folyamatosan kérik az iroda szolgáltatásait a felvételi jelentkezések kapcsán – mondta Szegedinszki Krisztián. Felmérést ugyan nem készítettek, de becslésük szerint a legtöbben a nemzetközi tanulmányok iránt érdeklődnek, és nagyon népszerű a SZTE orvostudományi kara is.

A szemeszterek ideje alatt az iroda fordításokkal is foglalkozni fog, ugyanis a diákok a hallgatói önkormányzat irányába különböző pályázatokon is részt vehetnek, ezekhez pedig a tartományunk területén kiadott, szerb nyelvű dokumentumokat lefordítják és hitelesítik számukra, s év közben is, amikor valamilyen programot szervez a szegedi egyetem hallgatói önkormányzata, erről tájékoztatják az itteni, illetve a Szegedre készülő fiatalokat. Krisztián kiemelte azt is, hogy függetlenül attól, hogy a magyarországi felsőoktatást népszerűsítik, ez még nem azt jelenti, hogy a diákok innen elvándorolnak, s nem szeretnének visszatérni.

Mindenkinek azt ajánljuk, hogy pályázzák meg a miniszteri ösztöndíjat, amire minden évben újra kell pályázni, de lényegében a képzés egész idejére megszerezhető ez, s e támogatás értelmében a megszerzett oklevél után visszatérnek szülőföldjükre, s a megszerzett tudásukat itt adhatják át a saját szakterületükön.

Az iroda egyébként kedden 10–12, szerdán 15–17, csütörtökön 10–12, pénteken pedig 15–17 óra között várja az érdeklődő fiatalokat, e-mailen keresztül pedig a kki.zenta@gmail.com címen fogadják a magyarországi felsőoktatással kapcsolatos kérdéseket.