2024. április 25., csütörtök

Lit és Mix könyve

Előadássorozat indul a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban

A képzeletbeli könyv első fejezete február 12-én tárul elénk a Kosztolányi Színházban 19.30 órakor a Desiré villamosa elnevezésű programsorozat keretében. A színpadi tér egy filmforgatás helyszíne lesz, a kamera Igor és Ivan Buharov kezében lesz, Lajkó Félix zenél, Döbrei Dénes pedig táncol.

– E regény első részében egy falusi tanítóról, Félix apjáról lesz szó, ő volt az én matematikatanárom. Tehát valós történetek is fűződnek az elképzelt regényhez. Improvizatív részek lesznek a megkoreografált részek mellett. A háttérben Tolnai Ottó tanyájáról készült festmény lesz látható. A regény folyamatosan íródik, nem tudni, hogy hány fejezete lesz, s nem tudni, hogy hol lesznek majd láthatók a további előadások, mert nem csak színházi térben gondolkodunk – mondta Döbrei Dénes, akitől azt is megtudtuk, hogy az előadásról előadásra változó történetek füzérében minden alkalommal egy vendég jelenik meg.

Az előadássorozat a Nyári Mozi Színházi Közösség produkciója. Ahogy Döbrei Dénestől hallottuk, ezt a színházi közösséget a 80-as években alapította Lálity István rendezővel együtt Szabadkán, elsősorban a Szabadka környéki fiatal művészek számára. A 90-es évek elejéig működött, ekkor ugyanis a közösség tagjai szétszéledtek a világba. 2000-ben Döbrei újralapította mindezt Urbán Andrással, 2006-ig működtek. A most ismét ujjá alakuló Nyári Mozi Színházi Közösség első előadása lesz az Accent Grave alcímet viselő zenés-táncos színpadi mű, a Lit és Mix könyve első része.

A február 25-ei Pass-Port Subotica/Szabadka, a 27-ei Pass-Port Segedin/Szeged és a 28-ai Pass-Port Európa ingyenesen lesz megtekinthető a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. Az előadások 19.30-kor kezdődnek.