2024. március 29., péntek
PÉTERRÉVE

Részletfizetéssel is törleszthető a vízadósság

Az óbecsei Vodokanal Közvállalat a múlt héten néhány péterrévei adóst lekapcsolt a vízvezetékrendszerről, és erre számíthatott több háztartás is. Földesi József tanácselnöknek azonban sikerült megállapodnia Slobodan Mitrovićtyal, a vállalat igazgatójával abban, hogy a cég a lekapcsolásokat átmenetileg felfüggeszti, a lekapcsolt háztartásokat a jövő hét elején visszakapcsolja a rendszerre, és a lakosoknak lehetővé teszi, hogy részletfizetéssel törlesszék tavalyi tartozásukat. A polgárok a közvállalatnak a péterrévei helyi közösségbe kihelyezett munkatársánál köthetik meg azt a szerződést, mely szerint 12 havi részletben, kamatleírással róhatják le a tavalyi évben felhalmozott adósságukat. A Vodokanal azoknak az adósoknak, akik saját költségükön vesznek vízórát, a tartozásuk felét elengedi, azoknak pedig, akik már korábban megvették a vízórát, ingyen elvégzi az óra beállítását. A lakosok a Vodokanal kihelyezett munkatársánál kérhetik a fogyasztói adatok módosítását is.

A Vodokanal igazgatója arra is ígéretet tett, hogy március végéig felszerelnek húsz, majd később további 180 vízórát a faluban, és – a rendelkezésre álló pénz függvényében – a fővezeték legkritikusabb állapotban lévő részeit is kicserélik, ami összességében közel négy kilométernyi vezeték cseréjét jelenti. Jelenleg minden kútból és a kutaktól távol eső házakban is vízmintát vesznek, hogy a szakemberek átfogó képet kaphassanak a víz minőségéről és a fővezeték állapotáról. A tervek szerint február 25-ére elkészül a teljes körű vízelemzés.

A péterrévei helyi közösség 2010 elején adta át a vízvezeték-hálózat karbantartási munkálatait az óbecsei Vodokanal Közvállalatnak – a polgárok megítélése szerint azóta jelentős mértékben romlott a víz minősége. Mivel a háztartásokban nincsenek vízórák, a lakosok átalánydíjban fizetnek, aminek fejenkénti 5 köbméterben meghatározott havi díját is rendkívül magasnak tartják, ezért a lakosság zöme meg is tagadja a vízdíj fizetését. Az igazgató elmondása szerint idős polgárok esetében a fejenkénti átalánydíjat egy köbméterre mérséklik, ugyanakkor a nagy felhasználókkal többet fizettetnek majd. A Vodokanal adatai szerint a falu lakói csaknem 9 millió dinárral tartoznak a vízszolgáltatásért.

Február 25-én 19 órakor a kultúrházban lakossági fórumon is napirendre kerül a falu vízellátási helyzete, és szó lesz a helyi járulék esetleges bevezetéséről is. A falugyűlésen jelen lesz Slobodan Mitrović igazgató is.