2024. április 25., csütörtök
JUGOREMEDIJA

Csőd helyett átszervezés

A Jugoremedija gyógyszergyár elkerülte a csődöt, mivel a nagybecskereki gazdasági bíróságon pénteken megtartott első hitelezői meghallgatáson nem jelent meg elegendő számú – a gyár adósságának legalább hetven százalékára jogot tartó – hitelező, s így nem születhetett jogerős döntés a csődről. Ehelyett megválasztották az öttagú hitelezői bizottságot, a hitelezők közgyűlésének elnöke pedig Branislav Markuš lett. A hitelezői bizottság tagjai: Vladimir Pecikoza, a Jugoremedija egykori dolgozója, valamint az isztambuli Birgim A csoportosulás, a belgrádi Delta Generali, a verseci LS Lodzicent és az újvidéki DDOR képviselője. A tárgyalást erős rendőri jelenlét mellett tartották meg, de komolyabb incidens nem történt.

A pénteki tárgyalást Milan Pajtašev bíró vezette, mivel a belgrádi fellebbviteli bíróság elvetette a Jugoremedija jogi képviselőinek beadványát, amelyben megkérdőjelezték a bíró tárgyilagosságát. Radovan Savić, a Jugoremedija csődeljárási igazgatója pedig felvázolta a gyógyszergyár egy csöppet sem rózsás helyzetét: a gyár vagyonának értékét 2,2 milliárd dinárra becsülik, míg a kötelezettségeik elérik a 2,6 milliárd dinárt. Ennek ellenére a csődbiztos arra a következtetésre jutott, hogy megvannak annak feltételei, hogy a csődeljárás az átszervezési terv elkészítésével folytatódjon. Szerinte a társaság jelenlegi rossz helyzete elsősorban amiatt állt elő, hogy számlájuk 2011 novembere óta folyamatosan zárolva van, ami pedig a rossz privatizáció, a gazdasági válság következménye, valamint az, hogy nem bírták megfizettetni kinnlevőségeiket. A csődeljárási igazgató szavait a bíróságon megjelent dolgozók megtapsolták, mivel a csőd bejelentésétől féltek.

A dolgozók a tárgyalást követően kifejezték reményüket, hogy a következő kilencven napban benyújtják az átszervezési tervet. Radovan Savić kijelentette, nehéz megjósolni, hogy milyen sikerrel jár majd az átszervezés, de reális kilátások vannak a kilábalásra. Szerinte kár lenne bezárni egy gyárat, amely mintegy száz gyógyszert állított elő. Branislav Markuš is reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező három hónapban megtalálják a megfelelő partnert. Vladimir Pecikoza pedig közölte, hogy erre három ajánlat érkezett. Az érdekeltek között van egy szlovák vállalat és egy amerikai–cseh konzorcium is.

A nagybecskereki gazdasági bíróság tavaly december 27-én indított csődeljárást a Jugoremedijában. Az eljárás kezdeményezője a Hypo Alpe Adria bank volt, amely a gyógyszergyárral 2012 áprilisában a banki kölcsönökkel kapcsolatos szerkezetátalakítási szerződést kötött. A Jugoremedija azonban időközben fizetésképtelenné vált, a bank pedig a szerződés értelmében zálogjogot kapott a gyár ingó és ingatlan vagyonára. A bank 1,6 millió eurót követel a Jugoremedijától.