2024. március 29., péntek

Vasárnap osztják ki a Grammy-díjakat

Jay-Z, Kanye West és Rihanna is a jelöltek között

Vasárnap osztják ki 55. alkalommal az amerikai zenei szakma legrangosabb elismeréseit, a Grammy-díjakat. Az eredetileg Gramophone Díjnak nevezett Grammyt 1958-ban alapították, akkoriban mindössze 22 kategóriában tüntette ki a lemezszakma a zenei élet kiválóságait.

 Az idei Grammyn 81 kategóriában nyújtanak át díjakat a raptől a rockon és a gospelen át a countryig számos zenei műfajban, beleértve a klasszikus zenei produkciókat is. A legfontosabb négy díjat az év albumáért, az év daláért, az év felvételéért és az év legkiemelkedőbb új előadójának ítélik oda. Az elismerésekről az amerikai lemezakadémia tagjai döntenek, akik elsősorban szakmai szempontokat vesznek figyelembe az eladási adatok vagy a slágerlisták rangsorai helyett.

Férfi előadók kapták a legtöbb jelölést: fun., Frank Ocean, a Mumford & Sons, Jay-Z, Kanye West és Dan Auerbach hat-hat kategóriában esélyes a lemezszakma elismerésére. A női előadók közül Kelly Clarkson és Rihanna három - három jelölést gyűjtött be.

Az új előadók jelöltjei között találjuk fun. és Ocean mellett az Alabama Shakes blues-rock csoportot, Hunter Hayes countryénekest és a The Lumineers bandát. Idén három magyarért is szurkolhatunk, hiszen a Budapest Music Center Ligeti-CD-je, a Budapesti Fesztiválzenekar Mahler-felvétele és Schiff András egy Bach-lemeze is jelölést kapott a 2013-as Grammy-díjra a klasszikus zenei kategóriákban.

Az élő közvetítés joga a CBS televízióé, amely afféle "gardróbellenőrzésre" intve előzetesen néhány fontos szabályra hívta fel az előadók és a gálán részt vevő közönség figyelmét. A korábbi botrányokat elkerülendő kikötötték, hogy mindenki tartózkodjon a szabados öltözködéstől, ne forduljon elő, hogy kivillan valakinek a melle, illetve nemi szerve. Egyúttal azt is kérték, hogy senki ne viseljen olyan pólót, amelyre márkanevet vagy politikai tartalmú üzenetet, illetve valamiféle aktivista szöveget nyomtak.

 CBS-t annak idején 550 ezer dollárra büntették azért, mert a 2004-es amerikaifutball-döntő közvetítésének félidős szórakoztató műsorában kivillant a fellépő Janet Jackson keble. A büntetést később törölték, a döntést tavaly hagyta helyben a legfelsőbb bíróság. A CBS mindenesetre bocsánatot kért a történtekért.