2024. március 29., péntek

Újabb temerini incidens

Ezúttal egy magyar család házának ablakait törték be – Öt személyt állított elő a rendőrség

Egy újabb temerini incidensről adott hírt Csorba Béla a VMDP körzeti szervezetének elnöke.

„Február 9-én hajnali fél kettő táján vandál támadás érte Z. I. temerini lakos családi házát. Mint a családtól megtudtuk, utcai szóváltást követően szerb fiatalokból álló csoport üldözőbe vett három kiskorú magyar fiatalt, akik a túlerő és a röpködő sörösüvegek elől a közelben lakó barátjuknál, az esti szórakozásból korábban visszatért Z.-ék fiánál kerestek menedéket. A támadók a bent tartózkodók magyar anyját szidva először a redőnyön dörömböltek, majd elmentek. Rövidesen számbelileg mintegy tíz főre erősödve visszatértek, és téglákkal, kövekkel betörték a ház redőnyét és ablakait. Tégladarab találta el az egyik magyar fiatat is, de szerencsére nem okozott nagyobb sérülést. A család feljelentést tett a rendőrségen, amely információink szerint eddig két nagykorú gyanúsítottat állított elő. Mindkettőről úgy hírlik, hogy régóta a bűnüldöző szervek látókörében vannak, a helyi közvélekedés szerint egyikük kifejezetten gyakori résztvevője verekedésbe torkolló provokációknak, konfliktusoknak.

Az eset nagy felháborodást váltott ki a temeriniek körében, annál is inkább, mert alig több mint egy évvel ezelőtt már történt hasonló támadás egy magyar családi ház ellen.

A VMDP körzeti szervezete elítéli a támadást, melynek nyilvánvalóak az etnikai vonatkozásai, s ennek megfelelő erélyes fellépést vár el a bűnüldöző szervek részéről, beleértve a támadó csoport teljes felgöngyölítését is. Ugyanakkor elvárjuk az illetékesektől, hogy létszámában erősítsék meg a temerini rendőrállomást s zárják be a nyitvatartási időt be nem tartó vendéglátó-ipari létesítményeket és a különféle klubnak álcázott lebujokat. Ismereteink szerint a mostani bűncselekmény feltételezett elkövetői is az egyik engedély nélkül működő létesítményből indultak magyarokat zaklató, szégyenletes éjszakai portyájukra” áll a közleményben.

Az újvidéki rendőrség közlése szerint öt temerini személyt állítottak elő az eset kapcsán – M. Š. (21), N. M. (19), D. H. (20), N. V. (20) és D. V. (20). Őket erőszakos viselkedéssel vádolják. A rendőrségi közlemény szerint ötüket azzal vádolják, hogy három kiskorú személyt üveggel dobáltak meg az utcán. A megtámadott fiatalok barátjuk házában kerestek menedéket, a támadók pedig téglával dobálták meg a házat, beverték az ablakot, áll a közleményben.

PÁSZTOR: HATÁROZOTT ÉS GYORSABB INTÉZKEDÉST

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke vasárnap újfent annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az illetékes állami szerveknek határozottan és gyorsan kell intézkedniük annak érdekében, hogy megakadályozzák a biztonsági helyzet további romlását mind Temerinben mind Vajdaság egészében.

– Abban a levélben, amelyet két nappal ezelőtt intéztem a szerbiai kormányfőhöz és belügyminiszterhez, mélységes aggodalmamnak adtam hangot, amiért a személyes és vagyoni védelem intézményes mechanizmusai Vajdaság Autonóm Tartományban nem működnek. A legutóbbi temerini esemény tovább táplálja a polgárok személyes és gyermekeik biztonsága felett érzett félelmét és bizonytalanságát, s lerombolják a nemzetek közötti bizalmat és tiszteletet – írta Pásztor István a közleményében.

A tartományi képviselőház elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy ha ezeket az eseményeket egyesek félvállról veszik, netalán figyelmen kívül hagyják, annak aggasztó következményei lehetnek.

– Ismételten figyelmeztetek: végső ideje, hogy ezeket az eseményeket a lehető legnagyobb felelősséggel kezeljük. Követeljük, hogy a rendőrség és az igazságügyi szervek a lehető legrövidebb időn belül derítsenek fel minden körülményt és tárják fel azokat az indítékokat, amelyek miatt megtörténhetett a legújabb temerini incidens, s erről tájékoztassák a nyilvánosságot, a felelősöket pedig megfelelő büntetéssel sújtsák – emelte ki Pásztor.

LIGA: TÖBB RENDŐR KELL TEMERINBE

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga a legújabb temerini incidens kapcsán azt követeli a Belügyminisztériumtól, hogy növelje meg a temerini rendőrök számát, és végre

állja útját a nemzetek közötti incidenseknek.

– Az nem elég, hogy előállítsák az elkövetőket, meg kell akadályozni az ilyen eseteket. Senki sem félhet az utcán, vagy féltheti a gyerekét. A biztonság az egyik alapvető emberi jog – áll a liga közleményében, amelyben arról is szólnak, hogy a fokozott rendőri jelenlét 2011 őszén eredménnyel járt. Hozzáteszik: meg kell vizsgálni, hogy az incidensek nemzeti töltetűek-e, és azt is, mekkora mértékben hat az alkohol az eseményekre, de azt is, hogy az elmúlt évek hasonló történéseinek részvevői milyen büntetésben részesültek.

A liga néhány napja felszólította Ivica Dačićot, hogy mondjon le, amiért Vajdaságban ilyen mértékben romlott a közbiztonság.