2024. március 28., csütörtök

Trichinella Szabadkán

A saját fogyasztásra készült kolbász és a sonka fertőzött

Trichinellával fertőzött húst regisztráltak Szabadkán. Újzsedniken az egyik tanyán fedezték fel a fertőzött húskészítményeket.

Molnár Tibortól, a szabadkai Szakállatorvosi Intézet epizootiológusától megtudtuk, a kérdéses hús már csak akkor került hozzájuk elemzésre, amikor már azok közül, akik fogyasztottak belőle, megbetegedtek. – Háztáji vágásról van szó, ahol a levágott kocának a húsát nem vitték el ellenőriztetni. Saját fogyasztásra vágták a sertést. Sajnos már csak akkor vitték bevizsgáltatni a húst, amikor megtörtént a baj, először az állatorvoshoz került, ők küldték hozzánk analízisre, és mi is kimutattuk, hogy trichinafertőzésről van szó, vagyis a sertésből készült kolbász, illetve a sonka fertőzött – hallottuk Molnár Tibortól.

Nem hivatalos információink szerint nyolc személy fogyasztott ezekből a húskészítményektől.

Szabadkán ugyan nem jellemző a trichinafertőzés, hiszen zárt helyen folyik a sertések tenyésztése, ugyanakkor a trichinafertőzést a rágcsálók terjesztik, így a szakemberek rendszeres rágcsálóirtást javasolnak, illetve kérik, hogy a háztáji vágásnál ellenőriztessék a húst.