2024. április 20., szombat

Hüllők, izzók, nézők

A FISZ vajdasági turnéjának újvidéki állomásáról

A Fiatal Írók Szövetsége Vojvodina Calling című körútjának első állomása az újvidéki Művészklub volt. A szerda esti rendezvényen a sorozatszerkesztők, Borbáth Péter és Szőllőssy Balázs bemutatták a szervezet legújabb kiadványait, Rhédey Gábor Saját néző, valamint Molnár Illés Hüllők és izzók című versesköteteit, Lapis József, a debreceni Alföld folyóirat szerkesztője pedig a FISZ-pályadíjas Korpa Tamás készülő, Vademecum munkacímen futó könyvét méltatta. Mint kiderült, mindhármuknál megfigyelhető, hogy a közéleti líra egyre nagyobb térnyerése ellenére távol tartják magukat az ideológiai állásfoglalástól. Térey János, a Saját néző fülszövegének írója is emiatt a magánélet felé fordulás miatt nevezte „rokonszenvesen szelíd” költészetnek Rhédeyét. Szerinte az ifjú költő „keskeny és éles, olykor szilánkos költeményeiben a böllérek pontosságára törekszik, akik leválasztják a húst a csontról”.

A kritikusként induló Molnár Illés a kortárs fiatal líra, legfőképpen a Telep csoport hatása alól való szabaduláskísérletnek tartja a Hüllők és izzókat. A formakereső kísérlet eredményeként megjelent kötetben ugyan így is felismerhetők Pilinszky-utalások, kezdeti próbálkozásaival szemben azonban erőteljes kérdésfelvetéseit áthatja „a kijelentő mód fensége”, egy koncepciózus, meditatív hang megtalálásának élménye.

A sárvári diákköltők versenyén feltűnt Korpa Tamás verseiben valóságos „nyelverőművet” üzemeltet, az egymástól távoli nyelvi regiszterek montázsolására törekszik, szavak archiválásával, retorikák lebontásával és újbóli felépítésével.

Az elsőkötetesek tegnap este a szabadkai Raktár ifjúsági klubban mutatkoztak be, ma pedig 9 óra 30 perckor a palicsi könyvtárban sor kerül a FISZ immár hagyományosnak számító, ötödik Kosztolányi–Csáth-szimpóziumára. A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott rendezvény témája ezúttal Csáth Géza, a művész, az ember és a művészetek hálózata lesz majd, a vitaindító előadásokat két neves irodalomtudós, Szajbély Mihály és Szirák Péter tartja.