2024. április 19., péntek

Felismerhetővé tenni a szerb kultúrát Európában

A Szerb egyházművészet Magyarországon címmel február 13-án kiállítás nyílik a magyar kultúrát képviselő Balassi Intézet szervezésében Brüsszelben. A kiállítás csaknem egy hónapig lesz látogatható. A kiállítást Németh Zsolt Magyarország külügyi államtitkára nyitja meg, magyar oldalról jelen lesz még Schöpflin György EP-képviselő, szerbiai részről pedig Bratislav Petković művelődési miniszter, Bojan Pajtić tartományi kormányfő, és Tijana Palkovljević, a Matica srpska Képtár igazgatója.

A kiállítás részleteiről tegnap Újvidéken tájékoztatták a sajtó képviselőit. Mint kiderült, azt a 39 egyházművészeti alkotást mutatják be az Európai Unió székhelyén, melyek a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye művészeti örökségéhez tartoznak, és négy évvel ezelőtt kerültek rekonstruálás céljából a Matica srpska szakembereihez. Slaviša Grujić tartományi művelődési titkár a sajtótájékoztatón leszögezte, hogy ez a különleges kiállítás egyike azoknak az eseményeknek, melynek célja a szerb kultúrát felismerhetővé tenni Európában. Ugyanakkor hangsúlyozta Magyarország fontosságát ebben az igyekezetben, ugyanis az unió tagjaként Magyarország ezúttal is bizonyította, hogy fontos számára déli szomszédja uniós útjának egyengetése és a területén élő nemzeti kisebbség kulturális hagyatékénak őrzése. – A tartományi kormány is határozottan támogatta a projektumot, vállalta a kiállítási anyag szállítási költségeit – fűzte hozzá a titkár.

Ezzel nem fejeződik be a Magyarországon fellelhető szerb egyházművészeti hagyaték körüli ténykedés. Az egykori szentendrei Tanítóképző épülete visszakerült a Budai egyházmegye tulajdonába, s ezzel új lehetőségek nyílnak a magyarországi szerbség gazdag kulturális hagyatékának bemutatására. A következő lépés tehát egy állandó kiállítótér kialakítása lesz az épületben, mely betekintést nyújt az egyházmegye XVIII–XIX. századi művészetébe, a magyarországi szerbek hagyatékába. Itt kapnak majd helyet a zömmel Újvidéken rekonstruált és Brüsszelben is kiállított műtárgyak.

– Az anyaország határain túl élő szerbek kultúrája még nem kapott ekkora figyelmet, mint ez által a kiállítás által – hangsúlyozta Daniela Korolija Crkvenjakov, a projektum koordinátora és Tijana Palkovljević, a Matica srpska Képtár igazgatója a sajtótájékoztatón. Mint mondták, azon túl, hogy a kiállítás lehetővé teszi a brüsszeli kapcsolatok mélyítését, sokszínű képet ad a magyarországi szerb művészetről, és egyúttal új kiindulópontokat szolgáltat a további kutatásokhoz.