2024. április 23., kedd

Újabb erős földrengés a Salamon-szigeteken

Újabb erős, 7,1-es erejű földrengés volt pénteken a Csendes-óceán déli részén található Salamon-szigeteken, ahol két nappal ezelőtt egy nagyobb rengést követő szökőárban legalább 13 ember meghalt, sokan eltűntek, számos part menti település pedig romba dőlt - közölte az amerikai földtani intézet.

A Csendes-óceáni Szökőárjelző Központ ezúttal nem rendelt el cunamiriadót. A pénteki földmozgás a dél-csendes-óceáni ország Santa Cruz nevű szigetének közelében, 9 kilométeres mélységben történt. Pénteken még több utórengés is hátráltatta a mentési munkálatokat.
A szerdai, nyolcas erősségű rengést követő szökőár mintegy 500 méterre behatolt a szárazföldre, mintegy húsz falut tett a föld színével egyenlővé, s körülbelül hatezren váltak hajléktalanná Ndende szigetén.

Az 552 ezres lélekszámú, több mint 200 szigetből álló Salamon-szigetek a csendes-óceáni "tűzgyűrűn" fekszik, ahol a világ földrengéseinek 90 százaléka történik. 2007 áprilisában több mint ötvenen haltak meg, és ezrek maradtak fedél nélkül, amikor 8,1-es erősségű földrengés sújtotta a szigetek nyugati részét, az azt követő szökőár pedig elöntötte a part menti falvakat.