2024. április 25., csütörtök

Kiirtják a luxuscikkek reklámját a kínai televíziókból

Megtiltották Kínában a luxuscikkek ajándékozására ösztönző rádió- és tv-reklámokat, mindeközben a pazarló, hivalkodó életmód elleni kampány következményeként a drága szállodáknak és éttermeknek jelentősen visszaesett a forgalma - derült ki csütörtöki kínai médiajelentésekből.

A rádió-, film- és televízió-főhivatal körlevélben utasította az elektronikus média helyi vezetőit, hogy távolítsák el reklámjaikból az olyan hirdetéseket, amelyek például luxuskarórákat, ritka bélyegeket, vagy aranyérméket kínálnak. A felügyeleti főhatóság szerint ezek "helytelen irányba terelik a társadalmi értékrendet, rossz társadalmi visszhangot váltanak ki".
A hivatal szóvivője a rendelkezés közzétételekor utalt arra, hogy a lépés összhangban van a központi politikai vezetésnek a visszafogottságra, a költekezés leállítására, a fölösleges külsőségek, a fényűzés megszüntetésére adott utasításával, amelynek címzettjei a kommunista párt szervezetei, az állami hivatalok, valamint tisztségviselőik, alkalmazottaik.

A felsőbb vezetésnek való megfelelés kényszere és a feljelentésektől való félelem következtében a különböző hivatali rendezvényeket is immár sokkal szerényebb körülmények között rendezik az állami intézmények. Decemberben már azt jelentették, hogy például a drága pálinkák piacán érzékelhetően megmutatkozott a hadseregre vonatkozó tiltás hatása.
A korrupció elleni küzdelem, a napirenden lévő nyilvános lebukások és állásvesztések arra indítottak különböző szintű vezetőket, hogy megszabaduljanak lakásaik egy részétől, a vesztegetők pedig - piaci jelentések szerint - egyre inkább tartózkodnak a drága órák, ékszerek vásárlásától.
A vendéglátóipar szakmai szervezetének felmérése szerint az új direktívák napvilágra kerülése óta a minőségi, drága éttermek 60 százaléka már megérezte a kereslet visszaesését, az üzleti, ünnepi ebédek és vacsorák foglalásainak nagy részét lemondták. Peking ötcsillagos hoteljei, a fővárosba utazó hivatalnokok kedvelt szálláshelyei máris 10 millió jüanos (több mint 131 millió dinár) veszteségről számoltak be.