2024. április 20., szombat

Holland virág Vajdaságban?

Vajdaság és Hollandia mezőgazdasági együttműködéséről tárgyalt csütörtökön Újvidéken Adrie de Roo, a Holland Királyság nyugat-balkáni mezőgazdasági tanácsosa Goran Ješić tartományi mezőgazdasági titkárral.

– Hollandia már képviselteti magát a hazai agráriparban az újvidéki Heinekken sörgyár révén, de a továbbiakban a mezőgazdasági termelésben és a feldolgozóiparban is részt szeretnének vállalni – jelentette ki Goran Ješić tartományi mezőgazdasági titkár csütörtökön Újvidéken annak kapcsán, hogy fogadta Adrie de Roo-t, a Holland Királyság nyugat-balkáni mezőgazdasági tanácsosát. A titkár hozzátette, a tartományi beruházásserkentő ügynökséggel közösen hamarosan felvázolják azokat a lehetőségeket, amelyekben érdekeltek lehetnek a külföldi partnerek. Kiaknázatlan lehetőségek rejlenek az élelmiszeriparban, és beruházási lehetőségként a konyhakertészetben és a gyümölcstermesztésbe való beruházásokat tudja még Vajdaság felajánlani. Másrészt közismert, hogy Hollandia élen jár a mezőgépgyártásban, és ezeknek a felszereléseknek itthoni forgalmazásában is lehetőségek rejlenek.

– Hollandia nagy reményeket lát az vajdasági termőföldek öntözőberendezéssel való felszerelésében, a zöldségféle és a gyümölcs feldolgozásában, valamint a mezőgazdasági termelést illetően – tette hozzá Adrie de Roo. Tény azonban, hogy a holland vállalatok még mindig nincsenek tisztában e régiónak adottságaival, ezért szükség van minél szélesebb körben történő bemutatására. Tavaly 42 mezőgazdasági termeléshez szorosan kapcsolódó holland vállalat képviselői látogattak ide, akiknek Szerbiáról alkotott eddigi képük merőben megváltozott, és mindenképp a kétoldalú együttműködés folytatását szorgalmazták – mondta Adrie de Roo.

A holland termelők hatalmas gonddal szembesülnek, mégpedig a termőföld hiányával. A gabona- és a virágtermesztők is arra kényszerülnek, hogy ha már hazájukban nem tehetik, ültetvényeiket más vidékeken telepítsék.

Ha látnak érdekeltséget abban, hogy Afrika országaiban, Tanzániában, Ugandában termesszék a holland virágot, akkor miért ne tennék ezt Vajdaságban is – mondta a holland tanácsos.

A tartományi kormány projektumokat készít itteni beruházási lehetőségekről, ezeket az uniós országokban ismertetik, és partnereket keresnek a beruházásokra. Az efféle együttműködés még alakulóban van, az elképzelések szerint a beruházások külföldi tartományi és önkormányzati eszközökből valósulnának meg.

Az Újvidéki Vásár partnerországa 2014-ben Hollandia lesz.