2024. április 20., szombat

Nem rehabilitálhatjuk a fasizmust!

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga városi bizottsága felszólítja az önkormányzatot, hogy nyilvánosan, világosan és hangosan foglaljon állást azzal a botrányos kiállítással kapcsolatban, amely lényegében rehabilitálja a fasizmust, és amely lekicsinylően mutatja be a második világháború során a népfelszabadító harcosok által hozott áldozatot.

Az új önkormányzat hat hónapja tartó uralmának idején Újvidéken megkezdődött a cirill betűk favorizálása, összeszámolták a kisebbségi népcsoportok tagjait, a tartomány zászlaját eltávolították több városi vállalat épületéről, átírták a város történelmét. Az ilyen politikai hangulat ahhoz vezetett, hogy a Prometej kiadóházban létrejöhetett egy olyan tárlat, amely lényegében bűnmentesíti Milan Nedić Quisling-féle, gonosztevő kormányát, és a Zbor fasiszta szervezetet, azokat, akik megalapították a Smederevska Palanka-i antifasiszta ifjúság bebörtönzését lehetővé tevő intézetet. A Sem főiskola, sem börtön (Ni koledž ni tamnica) című tárlat az antifasiszták internálásával foglalkozó intézetet úgy mutatja be, mint tanintézményt, holott szögesdróttal körülvett, Nedić fegyveres, fasiszta zsandárjai által őrzött táborról volt szó. Olyan táborról, ahova az antifasiszta fiatalokat hurcolták, és szisztematikus fasiszta agymosásnak tették ki őket. Az ellenállók kegyetlen tortúrára számíthattak, azokat pedig, akik szökni próbáltak, a banjicai táborba deportálták, ahol később agyonlőtték őket.

Függetlenül attól, hogy az önkormányzat támogatta vagy nem ezt a kiállítást, egy olyan városban, amelyik a múltban nagyon sokat szenvedett a fasizmus miatt, el kell határolnia magát ettől a botránytól! A Prometej pedig legalább bocsánatot kérhetne Újvidéktől – vélik a ligások.