2024. március 28., csütörtök

Mennyi az egymilliárd euró?

Mindenki tudja, hogy az arab világ dúsgazdag kőolajban, de ezek a tartalékok végesek, legfeljebb száz éven belül kiürülnek. Ennek tudatában az arabok próbálják befektetni felhalmozott pénzüket, ha ezt nem teszik meg, visszakerülnek arra a szintre, amelyen a kőolaj felfedezése előtt voltak. Az arab országokat, az emírségeket az utóbbi időben elözönlötték a volt Jugoszlávia tagköztársaságainak és más országoknak a küldöttségei is, egyesek szerint nem a földeladás, hanem a fegyverüzlet okán.

– Nekünk, vajdaságiaknak a termőföld szempontjából kell figyelnünk a szerződéskötéseket, egyelőre senki sem akarja bevallani, hogy mennyi földet vásároltak meg. Először 14-15 ezer hektárról volt szó, később a pénzügyminisztérium egészen más adatokat közölt, az az érzésem, hogy még mindig manipulálnak az adatokkal. A végső szerződést március 31-én kellene aláírniuk, ekkor fog kiderülni, hogy hány hektár kerül tartósan arab tulajdonba, hány hektárt adunk bérbe. Akárhogy is forgatjuk, a vajdasági gazdák kezéből kiveszik a földet, termelőink próbálnak tiltakozni, sajnos meglehetősen határozatlanul, nem eléggé hangosan. A politikum nem támogatja határozottan gazdáinkat, noha senki sem helyesli a földeladást – hallottuk tegnap délután a Belvárosi Társaskör vendégétől, Varga Attila újságírótól, aki Arabok Bácska és Bánát szántóföldjein címmel tartott előadást. Lapunk Magvető mellékletének szerkesztője elmesélte, miként látja termőföldjeink arab kézbe adásának mozzanatait.

Többek között hallhattuk, hogy Varga Attila a témával kapcsolatban két héttel ezelőtt megjelentetett egy nagy port felkavaró kommentárt, ezt átvette a szerb nyelvű média zöme, a cikkhez történő viszonyulásból azt szűrte le, hogy a termőföldek eladásában érintettek számára nagyon fontos a vajdasági magyarság véleménye, ugyanis megbízható adatok szerint mintegy 100 ezer hektárnyi termőföldet követelünk vissza vagyon-visszaszármaztatás formájában. Varga szerint a médiát sajnos befolyásolják a témával kapcsolatban, ékes bizonyítéka ennek, hogy a Mennyi az egymilliárd euró? című kommentárját az egyik befolyásos belgrádi sajtóház átvette ugyan, de megváltoztatott, eltörpített „enyhébb” címmel közölte – a pénzügyminisztérium reagálása után kihagyták a címből azt a részt, hogy a vajdasági magyarokat egymilliárd euróval megkárosítják. – Figyelnünk kell, hogy mi lesz az állami tulajdonban lévő termőföldek sorsa, ha ilyen tempóban folytatják a földeladást, akkor bizony nem marad miből kártalanítani a magyar gazdákat – véli kollégánk.