2024. április 18., csütörtök

Eladó a Vénusz

Változnak az óvodai díjszabások, támogatások – Önkormányzati sajtótájékoztató

Kókai Mernyák Melinda topolyai polgármester és közvetlen munkatársai szerdán sajtótájékoztatón számoltak be a községi tanács legutóbbi ülésének határozatairól.

Mint megtudtuk, a tanácsülésen határozat született az évek óta romokban álló Vénusz Rekreációs Központ eladásáról, a nyilvános hirdetés a napokban fog megjelenni a sajtóban – erről Aleksa Kumić gazdasági ügyekkel megbízott felelős tájékoztatott.

A sajtótájékoztatón (Herceg Elizabetta fotója)

A sajtótájékoztatón (Herceg Elizabetta fotója)

A polgármester asszony a menekültek lakásügyi problémáinak megoldásával kapcsolatban elmondta, hogy a költségvetésben 300 000 dinár lett előirányozva erre a célra. A községi tanács a menekültek által kitöltött kérdőív elemzése után úgy döntött, hogy olyan 262 lakóházra szánják az összeget, amelyek építési munkálatait már megkezdték, de azokat nem fejezték be.

A nemzetek közötti viszonyok tanácsa – szerb, magyar, ruszin, horvát és montenegrói nemzetiségű tagokkal – hattagú lesz Topolyán.

A környezetvédelmi eszközök leosztásáról megtudtuk, hogy összesen 1 millió 600 000 dinár lett előirányozva erre a célra, környezetvédelmi monitoringra 300 000, természetvédelemre 100 000 dinár (a topolyai, pannóniai, és krivajai park védelmére), hulladékgazdálkodásra 600 000 dinár, 200 000 megelőzési és ösztönzési programokra, valamint 400 000 dinár oktatási programok megvalósítására (Föld-napi rendezvények, különböző kiállítások).

A művelődési egyesület számára meghatározott pénzek leosztásáról Lackocsics Károly, az óvodai díjszabások, támogatások változásáról Sípos Hajnalka számolt be. Az árjegyzék 2011 novemberétől érvényes, és most egy kismértékű, 5 százalékos emelést hagytak jóvá. Az uzsonna ára is minimálisan emelkedett, az eddigi 700 helyett 728 dinárba kerül.

Miután a tartomány nem finanszírozza tovább a harmadik és negyedik gyermekre vonatkozó kedvezményeket az iskoláskor előtti intézményekben, a topolyai önkormányzat, vagyis az alapító ezt megteszi. Nagy segítséget nyújt ezzel a szülőknek. A község területén ez 120 gyermeket érint.

Ezenkívül, ha egy szülőnek két gyereke van ugyanabban az időszakban az intézményben, akkor a második gyerek esetében a gazdasági ár 5 százalékát kell fizetni, egyébként a szülő a gazdasági ár húsz százalékát fizeti.

Elhangzott, a topolyai önkormányzat a nemzeti tanácsok (magyar, ruszin, szlovák) támogatására, a község területén megvalósítandó rendezvényekre 500 000 dinárt különít el, valamint, hogy a napokban megjelenik a községi tájékoztatásra vonatkozó pályázat is, a pályázóknak összesen 2 millió dinár áll rendelkezésükre.