2024. április 20., szombat

Párbeszédet sürgetnek a Szíriában szemben álló felek között a muszlim országok

Kairóban befejeződött az Iszlám Együttműködés Szervezetének csúcstalálkozója

A szíriai válság békés rendezésére szólítottak föl az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) tagállamai Kairóban, a szervezet 12. csúcsértekezletének végén kiadott zárónyilatkozatban. Az 57 ország – amelyből legalább 25 a legmagasabb, miniszterelnöki vagy államfői szinten képviseltette magát a tanácskozáson – sürgette: kezdődjön „komoly párbeszéd" a politikai átmenetről, és vessenek véget az arab országban folyó vérontásnak.

Az állásfoglalás szerint az egyeztetéseken a szíriai ellenzéki koalíció és „a szíriai kormány azon képviselői" vehetnének részt, „akik hisznek a (demokratikus) politikai változásban, és akik nem vettek részt közvetlenül az elnyomásban", a felkelés leverésében.

A záróközlemény ugyanakkor nem szólítja föl Bassár el-Aszad szíriai elnököt arra, hogy távozzon posztjáról. Törökország, Egyiptom és a Perzsa-öböl menti országok régóta sürgetik ezt, Irán ugyanakkor a szíriai rezsim egyik fő támasza.

A muszlim vezetők kinyilvánították, hogy támogatják Mali egységét és területi integritását, és elítélték a „terrorizmust", viszont nem foglaltak állást az északnyugat-afrikai országban zajló francia katonai intervencióról. Úgy fogalmaztak, támogatják, hogy afrikai irányítás alatt külföldi csapatokat vezényeljenek Maliba, egyszersmind fölszólítottak arra, készüljön útiterv, amelyet követve megtarthatják a parlamenti és elnökválasztást az afrikai országban.

Franciaország januárban vezényelt csapatokat Maliba, miután az ország északi részét radikális iszlamista fegyveresek vonták ellenőrzésük alá, és már a fővárost, Bamakót veszélyeztették. A francia haderő megállította az iszlamisták előrenyomulását, és a mali erőkkel közösen visszafoglalta az északi városokat.

A muszlim országok kairói tanácskozásán egyedül a szenegáli elnök dicsérte a francia beavatkozást, a többi résztvevő nem beszélt erről.