2024. április 25., csütörtök

A zászlóvita nem diplomáciai incidens

Ismét sikerült álproblémát kreálniuk a romániai politikusoknak, a nacionalista hangvételű sajtónak. Szerdán nem az volt a közbeszéd témája, hogy a jegybank elnöke az év első három hónapjára rekord, 5-6%-os inflációt jósolt, hanem az, hogy hogyan lehetne megtiltani a székely zászló használatát. Bekapcsolódott a vitába Németh Zsolt magyar külpolitikai államtitkár is, akinek nyilatkozata kiverte a biztosítékot Bukarestben.

„Nem tűrjük, hogy Budapest szemtelenkedjen. Senkitől sem fogadunk el leckét törvényeink alkalmazásáról" – jelentette ki a szerdai kormányülésen a román miniszterelnök, Németh Zsolt keddi nyilatkozatára reagálva. A magyar külügyi államtitkár „szimbolikus agressziónak” nevezte azt, hogy Kovászna és Hargita megye prefektusai körlevélben tiltották meg a székely zászló kitűzését.

A román kormányfő ismét felemlegette, hogy Románia a legmagasabb európai szabványokat alkalmazza a kisebbségek képviselete és a helyi autonómia terén. „Ha valaki Romániában akar választási kampányt folytatni, arra határozottan kell reagálni. Nem hinném, hogy valaki megmondhatja nekünk, milyen zászlókat és hogyan tűzzünk itt ki. Nem akarom, hogy provokációk csapdájába essünk, de szeretném annak a látszatát is elkerülni, hogy külföldről adnak nekünk leckéket” – mondta a román miniszterelnök.

Victor Ponta kormányfő ugyanakkor utasította Titus Corlățean külügyminisztert, hogy hivatalos állásfoglalásban határozottan utasítsa el a budapesti politikus kijelentéseit. Néhány órával később Bogdan Aurescu külügyi államtitkár közleményt adott ki, amely szerint „a magyar politikus szavai ellentmondanak a román–magyar stratégiai partnerség és a jószomszédsági viszony szellemiségének. ” Úgy vélekedett, állásfoglalásával Németh Zsolt lényegében az etnikai területi autonómia mellett kardoskodott, amit nem tesz lehetővé a román alkotmány.

A román külügyminisztérium Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövetet is berendelte Németh Zsolt kijelentései miatt. A magyar diplomata az illetékes román államtitkárral tartott megbeszélése után úgy nyilatkozott az erdélyi magyar sajtónak, hogy a román külügynél tartott találkozó is azt tükrözte, hogy nincs szó diplomáciai incidensről. Füzes Oszkár közölte a román féllel: Budapest álláspontja szerint a székely zászló kitűzése a nemzeti identitáshoz kapcsolódó kérdés.

Lényegében Kelemen Hunor, az RMDSZ elnökének álláspontját erősítette meg, aki szerint a székely zászlónak nem kellene zavarnia a román hatóságokat. „Egy közösség szimbólumáról van szó, amely nem hiszem, hogy zavarna más közösségeket. Több helyi, regionális, megyei közösség zászlóját jóváhagyták már, használatuk nem mond ellent Románia és a románok érdekeinek – nyilatkozta szerda reggel az RMDSZ szövetségi elnöke. – Székelyföldön húsz éve használják a székely zászlót, és nem hiszem, hogy Románia ezáltal veszített valamit. Nem a székely zászló miatt nincsenek autósztrádák és növekedett a korrupció Romániában” – figyelmeztetett Kelemen Hunor.

Romániában azonban az érveket mindig felülírják az érzelmek.