2024. március 28., csütörtök

Gyulán a frakciók

A kormányzó pártok évadindító, kihelyezett frakcióüléseit mindig nagy figyelem és legalább ennyi titkolódzás övezi. Nem történik ez másként ezúttal sem, amikor a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportjai a békés megyei fürdővárosba, Gyulára vonultak, hogy megvitassák, mi várható a következő parlamenti ülésszakban.

Kedden este a képviselőknek Orbán Viktor miniszterelnök tartott beszédet. Sajtóinformációk szerint a kormányfő összefogásra buzdította a kormánypárti frakciókat. „Szorgalom, alapos munka, bajtársiasság” – emelte ki a miniszterelnöki beszéd három szerinte leglényegesebb jelszavát egy, az Origónak nyilatkozó fideszes képviselő, aki szerint Orbán Viktor ezúttal szándékosan volt óvatosabb a kritikákkal: „Most felrázni kellett a csapatot, nem ledorongolni” – mondta a politikus, aki úgy látja: ez sikerült is a miniszterelnöknek. Egy másik, meg nem nevezett politikus is hasonlóan foglalta össze a kormányfői beszédet. Szerinte arról volt szó, hogy nagyon sok és nagyon alapos munkát kell elvégezni a választásokig hátralévő egy évben, lehetőség szerint nem szabad hibázni, illetve hagyni, hogy az ellenfelek belekapaszkodhassanak a hibába.

Sokak számára furcsa volt, hogy Orbán gazdasági kérdéseket nem érintett, kizárólag a választási készülődés fontosságáról beszélt. Se jegybankelnök-jelölt, se Valutaalap, se a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése nem került elő.

A kampányfelkészülés tehát megtörtént, a fő csapásirányok kijelöltettek: sok szó esik majd a rezsicsökkentésről, az adócsökkentésről, az egyes társadalmi rétegek helyzetbe hozásáról.

A frakcióülés második napja már nem volt ennyire derűs. Az az elképzelés ugyanis, amellyel a párt elnöksége állt elő, s amelynek értelmében további rezsicsökkentést kell elérni, sok olyan képviselő esetében, aki egyúttal polgármester is, bizony, kiváltott ellenérzéseket. Ugyanis nem ritka az olyan település, amely tulajdonosa a területén működő közműcégnek, számukra pedig nem igazán jó hír, hogy csökkentett árbevétellel kell kalkulálni. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke sajtótájékoztatón jelentette ki: kifejezetten éles vita zajlott a rezsicsökkentés mikéntjéről. Kósa szerint a vita alapja abból fakad, hogy vannak olyan cégek (például az önkormányzati tulajdonú vízszolgáltatók), amelyek nem tudják kigazdálkodni a rezsicsökkentést. Ezért több polgármester úgy látja: a rezsicsökkentést egyúttal kormányzati kompenzációnak kellene követnie. Ha pedig van (költségvetési) kompenzáció, akkor mi végre az árcsökkentés?

Tegnap kerültek terítékre a komolyabb szakpolitikai kérdések is: a délután folyamán Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter felvezetésével az oktatás kérdéseiről tárgyaltak. „Sok polgármester, egyéni képviselő úgy érkezett ide, hogy tisztázni szeretné a városa, körzete oktatási intézményeit érintő kérdéseket, információkat akar gyűjteni arról, hogy az utóbbi hetek problémáit hogyan akarják megoldani” – tudatta értesüléseit az Index.

Kósa Lajos egyébként elmondta: a frakcióülésen az alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek több pontját megsemmisítő alkotmánybírósági határozat is téma volt. Erről azt mondta, már a jövő héten beterjeszthetik az alaptörvényt módosító indítványukat. „Egyszerű a dolog, az Alkotmánybíróság azt mondta, nem fogadja el azt a konstrukciót, hogy van az alaptörvény és vannak hozzá az úgynevezett átmeneti rendelkezések. Tehát a kettőt egybe kell szerkeszteni. Ez nem nagy ügy” – mondta az alelnök.

Kósa Lajos a sajtótájékoztatón amúgy az ellenzéket is szóba hozta. Arra a kérdésre, hogy miről beszélt Orbán Viktor, azt válaszolta: „Általános politikai helyzetértékelés volt, próbáltuk értelmezni az ellenzék mozgását, de nem sikerült, kiderült, senki nem érti. Éppen hogy össze tudtuk szedni, hány potenciális baloldali párt van.”

A kihelyezett frakcióülés még két napig tart, így talán majd arra is lesz érkezésük a képviselőknek, hogy pontosan összeszámolják, hány potenciális ellenféllel kell szembenézniük a jövő évi választásokon, amelyeknek kampánya, ha hivatalosan még nem is, a gyakorlatban és hétköznapi politikai csatározásokban már mindenképp elkezdődött. És amelyek esetében, most már a frakció is véglegessé tette, nem lesz választási regisztráció…