2024. március 28., csütörtök

A vegyszermentes tejtermékek a hazai piacon

Az Imlek tejgyár vegyszermentes tejet dobott piacra, amely nemcsak Szerbiában, hanem az egész régióban egyedülálló termék. Ezentúl Bello organic néven országszerte kapható a vegyszermentes tej, joghurt, tejföl és sajt, és 20-30 százalékkal drágábbak a hagyományos tejtermékeknél.

Slobodan Petrović, az Imlek igazgatója elmondta, hogy jelenleg naponta 17 ezer liter vegyszermentes tejet dolgoznak fel, és nagy részét a román, magyar, osztrák és szlovén piacra szállítják. A tervek szerint az év végéig napi 20 ezer literre növelik a feldolgozandó tej mennyiségét.

Dejan Krnjaić, a mezőgazdasági miniszter államtitkára kifejtette, hogy a szerb kormány az idén a mezőgazdasági célokra előirányzott költségvetésből 200 millió dinárt különített el a vegyszermentes termelés fellendítésére. Ilyen módon a rendelkezésre álló összeg 30-40 százalékát a hagyományosról a vegyszermentes termelésre való áttérésre fordítják.

Az Imlek vegyszermentes termékeinek előállíására a tejet a Csúrogon található Velvet farmon szerzik be. Jovan Popović, a farm igazgatója elmondta, hogy a teheneket vegyszermentes takarmánnyal etetik, szabadon mozognak, még matracot is kapnak az istállójukba.

Szerbiában jelenleg a tej mennyisége kielégíti a hazai szükségletet, amely a tavalyihoz viszonyítva 6–10 százalékkal alacsonyabb. Ennek oka a vásárlóerő csökkenésében, a tejtermékek árának emelkedésében és a szárazságban keresendő – állította Slobodan Petrović, az Imlek igazgatója.