2024. április 18., csütörtök

A rendbontók nem diktálhatják a tempót

A vajdasági kormányfő és a DP városi bizottsága is elítéli a lövöldözést és az erőszak minden formáját

Bojan Pajtić tartományi kormányelnök tegnap közleményben ítélte el az elmúlt napok során Óbecsén, Temerinben és Újvidéken történt erőszakos cselekményeket, beleértve a hétfői lövöldözést is, az illetékes intézményektől sürgős reakciót, és teljes mértékű odaadást vár az esetek körülményei felderítésének érdekében! Követeli, hogy a vizsgálat derítsen fényt azoknak az állításoknak a megalapozottságára, amelyek szerint bizonyos incidensek hátterében nemzeti türelmetlenség rejlik.

– Az erőszakos viselkedés semmivel sem indokolható, nem tehetünk különbséget az esetek között, az erőszakoskodókat meg kell büntetni, szigorúan és kivétel nélkül! Nem szabad megengednünk a kisebbségben lévő hangoskodóknak, hogy ők diktálják a tempót, azaz azt, hogy olyan hangulatot teremtsenek, amelyben a türelmetlenség és a leszámolások módszere táptalajra találjon. Egy olyan környezetben, amelyet túlnyomó többségünk toleránssá, kulturális szinten az egymás iránti tiszteletről és elismerésről felismerhetővé tesz, az ilyen hangulatteremtés megengedhetetlen – értékel Pajtić kormányfő.

A Demokrata Párt városi bizottsága is közleménnyel reagált a hétfői lövöldözésre, azonnali lépésre szólítják fel az illetékeseket, követelik, hogy a résztvevőket állítsák igazságszolgáltatás elé! A pártban a korábban is a problematikus viselkedésükről ismert szurkolók incidensét újabb mélypontként élik meg Újvidék közbiztonságának tekintetében, a demokraták szerint a városban sürgősen növelni kellene a rendőrök számát! Különösen vonatkozik ez az Újtelep városrészre. A polgármestertől követelik, hogy a jövőben élesebben reagáljon, és hogy tartsa életben azt a jó kapcsolatot, amelyet a korábbi városvezetőség kialakított az újvidéki rendőrséggel! Emlékeztetnek arra, hogy az előző önkormányzat több mint 100 millió dinárral segítette a rendőrséget. Közleményükben kitérnek arra is, hogy szeptemberben megegyezés született arról, hogy a város három különleges járművet vásárol a rendőrségnek, az új polgármester azonban a vásárlást nem hagyta jóvá. – Az újvidékiek biztonsága mindennél fontosabb, ebben a kérdésben nem lenne szabad megoszlanunk, a kompromisszumok megengedhetetlenek – olvasható a pártközleményben.