2024. március 29., péntek

Törökbecsén nyílik majd népkonyha

Tavaly év végén Vesna Milenović, a Szerbiai Vöröskereszt titkára bejelentette: a szervezet három új népkonyha megnyitását javasolta, és ezek Óbecsén, Szenttamáson és Nišben lennének. Mint időközben kiderült, a Vöröskereszt titkára Törökbecsére, és nem Óbecsére gondolt.

Miomir Dimitrijević, a törökbecsei Vöröskereszt titkára érdeklődésünkre megerősítette: várhatóan tavasszal Törökbecsén megnyílik a népkonyha, ahol kísérleti jelleggel egyelőre hat hónapon át százan kapnának mindennap főtt ételt. Az ígéretek szerint a munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium áprilisra biztosítja a Vöröskeresztnek a konyhára szükséges tartós élelmiszereket, a törökbecsei önkormányzat pedig a működés egyéb feltételeiről fog gondoskodni. A titkár szerint jövőre várhatóan folytatják a népkonyha üzemeltetését, és több családra főznek majd.

Óbecsén 2009 óta működik a népkonyha. Dr. Ricz Györgynek, az óbecsei Gerontológiai Központ igazgatójának elmondása szerint jelenleg 420-an kapnak itt naponta egyszer ingyen ételt. Az intézet konyhájának jelenleg sem pénze, sem kapacitása nincs arra, hogy több adag meleg ételt főzzenek a szakácsok, pedig a becslések szerint még egyszer ennyien szorulnának ilyen segítségre a községben. Az óbecsei költségvetésben az idei évre 5,3 millió dinárt szántak erre a célra.

Vesna Milenović tájékoztatása szerint Szerbiában az idén 34 600 személy kap majd ételt a népkonyhákon, ami 4000-rel több, mint tavaly.