2024. március 29., péntek
63. BERLINALE

Magyar film nélkül

Holnap kezdődik a neves nemzetközi filmfesztivál

Négy szerb film vesz részt a február 7-e és 17-e között megrendezésre kerülő 63. Berlinalén, azaz a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, és habár magyar filmet nem láthat a közönség, a magyarok is képviselik magukat. Pálfi György és Pusztai Ferenc a Co-production Marketen, a Berlinale kísérőprogramjában vesznek részt The Voice című filmtervükkel, a tavaly Berlinben Ezüst Medvét nyert Fliegauf Bence a Talent Campuson ad elő. Erre, a szintén a versenyprogram kísérőprogramjára, a legfiatalabb filmesek találkozójára Nedeczky Dóra, Kerékgyártó Yvonne és Kocsis Dániel nyert felvételt. Vágvölgyi B. András a ScriptEast nevű forgatókönyvírói programban vesz részt.

Ivana TodorovićJa kada sam bila klinac, bila sam klinka című dokumentumfilmje a rövidfilmek versenyprogramjában szerepel, valamint Ana Nedeljković és Nikola Majdak Rabbitland című angol nyelvű rövidfilmjét is láthatják az érdeklődők a Generation 14plus Short Film programrészben. A Forum elnevezésű programrészben Srdan GolubovicKrugovi című filmjét, a Kiterjesztett fórumnevű programrészben pedig Marta Popivoda Jugoslavija, kako je ideologija pomerala kolektivno telo című dokumentumfilmjét mutatják be.

A fesztivált Wong-kar Wai kínai rendező legújabb filmje, a The Grandmaster nyitja majd, az ázsiai rendező lesz a zsűri elnöke is. A díjakért folyó küzdelemben a produkciókat héttagú zsűri értékeli: Wong-kar Wai kínai rendező, Andreas Dresen német rendező, Tim Robbins amerikai filmszínész, Shirin Neshat iráni rendező, Susanne Bier dán filmrendező, Ellen Kuras amerikai operatőr, Athina Rachel Tsangari görög rendező, producer.

A sok német, amerikai, angol, svéd, francia, spanyol alkotás mellett egyebek mellett görög, lett, dán, egyiptomi, izraeli, japán, török, brazil, olasz, koreai, lengyel, orosz, iráni, indiai, albán film is látható lesz Berlinben, a világ egyik legrangosabb filmfesztiválján. A tíz nap alatt mintegy 400 film kerül vetítővászonra.