2024. április 25., csütörtök

Elfogták Bin Laden vejét

Az Egyesült Államok kérte Törökországtól az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetet egykoron vezető Oszama bin Laden vejének a kiadását; Szuleimán Abu Gaitot a múlt héten fogták el Ankarában – írta szerdán a Hürriyet című török napilap. A cikk szerint a török titkosszolgálat a főváros egyik luxusszállodájában vette őrizetbe a férfit az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) információi alapján. A kuvaiti állampolgárságától megfosztott, hontalannak minősülő Abu Gaitot egy hete tartja őrizetben az ankarai idegenrendészet.

Abu Gait illegálisan utazott Iránból Törökországba családjával együtt. A bíróság elrendelte rendőri felügyelet alá helyezését. A Hürriyet értesülései szerint az Egyesült Államok kérte a török hatóságoktól a férfi kiadását, Ankara pedig tanulmányozza a kérést.

A 2001. szeptember 11-ei egyesült államokbeli támadások másnapján Abu Gait az al-Kaida szóvivőjeként szerepelt Bin Laden és helyettese, Ajman az-Zavahri oldalán. Bin Laden halála után Zavahri vette át a nemzetközi terrorhálózat irányítását.