2024. március 29., péntek

Erdoğan: Szorosabbra kell fűzni a gazdasági kapcsolatokat

Recep Tayyip Erdoğan török miniszterelnök szerint erősíteni kell Magyarország és Törökország gazdasági kapcsolatait, és ehhez jó alapot jelent, hogy a két ország között nincs semmilyen nyitott politikai kérdés. A török kormányfő kedden tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel az Országházban, majd a két kormányfő közös sajtótájékoztatót tartott.

Recep Tayyip Erdoğan török miniszterelnök és Orbán Viktor magyar kormányfő sajtótájékoztatójuk előtt a parlamentben (Fotó: MTI)

Recep Tayyip Erdoğan török miniszterelnök és Orbán Viktor magyar kormányfő sajtótájékoztatójuk előtt a parlamentben (Fotó: MTI)

Recep Tayyip Erdoğan kiemelte, mindkét ország elkötelezett amellett, hogy növeljék a kereskedelmi forgalmat, és 2015-re az értéke elérje az ötmilliárd dollárt. Ezért még sokat kell tenni, és ezt a fokozott együttműködést szolgálja az is, hogy 125 török üzletember érkezett most Budapestre. Azt mondta: politikai, katonai, gazdasági és kereskedelmi kérdésekben jó az együttműködés a két ország között, és a jövőben elsősorban a kulturális ügyekben erősödhetnek még inkább a kapcsolatok.

Katonai kérdésekben a NATO-ban szövetségesként folyamatosan együttműködik Magyarország és Törökország – mondta. A politikai kapcsolatokat illetően pedig azt hangsúlyozta, hogy Törökország európai uniós csatlakozását Magyarország minden pillanatban támogatta, és a politikus ezért országa nevében is köszönetet mondott.

A további kapcsolatépítés akadályainak leküzdéséről azt mondta: örül annak, hogy magyar kollégája kedvezően fogadta a vízumkönnyítési kérésüket. (A sajtótájékoztatón Orbán Viktor is célként jelölte meg, hogy a magyar állampolgárok vízum nélkül utazhassanak Törökországba.) A jövőben lépéseket tesznek azért, hogy üzletemberek, egyetemi hallgatók, művészek, sportolók és kutatók utazása egyszerűbb legyen a két ország között.

Erdoğan arról is beszélt, hogy az idegenforgalomnak is növekednie kell Magyarország és Törökország között. Magyarországról már jelenleg is sok turista érkezik Törökországba, de az ide utazó török turisták számát is emelni kellene – mondta. Hozzáfűzte: ehhez hozzájárulhat a magyarországi török történelmi műemlékek felújítása.

A török kormányfő a gazdasági együttműködés kiemelt területeinek nevezte az energetikai és a nukleáris kérdéseket. A Nabucco gázvezeték megvalósításában partnerek vagyunk. Törökország tranzitország – mondta –, és kész minden támogatás megadására, de úgy tűnik, egyelőre nehézségekbe ütközik a projektum megvalósítása.

Kitért arra is, hogy hamarosan török kulturális intézet nyílik Budapesten. A helyszínét már kiválasztották, és rövidesen megkezdi a működését. Megjegyezte: érdeklődve várják a fejleményeket azzal kapcsolatban, hogy Magyarország is hasonló intézetet nyitna országukban.

Recep Tayyip Erdoğan és Orbán Viktor előadást tartott a magyar–török üzleti fórumon, majd a török kormányfőt délután a Sándor-palotában fogadta Áder János köztársasági elnök is. Erdoğan ezt követően az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tartott előadást a török külpolitikáról.