2024. március 28., csütörtök

Vučić nem zárja ki a választások lehetőségét

Egyetlen pillanatra sem zárja ki az előrehozott parlamenti választások kiírásának lehetőségét Aleksandar Vučić, de egyben reményének adott hangot, hogy erre egyelőre nem kerül sor.

„Ami számomra felvetődik, mint kérdés, vajon ez a kormány hosszú vagy rövid életű lesz. Ha az intézmények tudnak működni, akkor fontos, hogy ne szalasszuk el az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését és új beruházások idevonzását” mondta a kormány első alelnöke sajtótájékoztatóján. Mint hozzátette, ha ez nem lehetséges, jöhetnek az új választások és kialakulhat egy új parlamenti többség.

A kérdésre, hogy az uniós csatlakozási tárgyalások időpontjának kitűzését követően kiírják-e a választásokat, Vučić azt felelte, szép lenne, ha Szerbia megkapná e dátumot.

„Bárkinek is áll érdekében lejáratni és leleplezni Dačić miniszterelnököt, a Szerbiai Szocialista Párt elnökét, jól végzi a munkáját. Először a szellősen öltözött újságíró hölgy, aki nem is újságíró és nem is hölgy, majd a hír a kormányfő Šarić-bandához fűződő kapcsolatáról. Utóbbi afférhoz kapcsolódóan a hírverés mintegy tíz nappal ezelőtt kezdődött, amikor a Večernje Novosti nyilvánosságra hozta, hogy Branko Lazarević, a belügyminiszter volt kabinetfőnöke 2008-ban és 2009-ben a Šarić-klán több tagjával is találkozott” áll többek között a témához fűződő kommentárukban.

Szerinte most az intézmények erősítése a legfontosabb, ami épp folyamatban van és ezt azoknak is el kell ismerniük, akik nem rajonganak az aktuális hatalomért.

„Mindaz, ami Szerbiában történik, súlyos és kellemetlen, de egyszer és mindenkorra megoldja a dolgokat” tette hozzá.

Az előrehozott választásokkal komolyabban a hétvégén kezdett foglalkozni a közvélemény, amikor kormányválság alakult ki Ivica Dačić „bugyi botránya” illetve azon hír miatt, amely szerint a kormányfő Darko Šarićhoz közeli személyekkel találkozott és volt kapcsolatban.