2024. március 29., péntek

Čanak: A VSZL nem támogatja a Vajdaság Köztársaság ötletét

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga nem csatlakozik azon vajdasági pártok és civil szervezetek kezdeményezéséhez, amelyek Szerbia Szövetségi Köztársaság létrehozása mellett szállnak síkra, jelentette ki Nenad Čanak pártelnök. Magyarázata szerint “felelőtlen és káros dolog ilyen komoly kérdések megnyitása” akkor, amikor ezzel a nacionalista és fasiszta erőket ösztönzik Vajdaságban.

“Attól tartok, hogy az előttünk álló választási kampányban ezzel csak a fasiszta és nacionalista erők motorjához biztosítanak üzemanyagot itt Vajdaságban, alátámasztva azok feltüzelő, ám téves elméletét holmi vajdasági szeparatizmusról amellyel le kell számolni” mondta Čanak.

Szerinte egyesek mindent megtesznek azért, hogy jó pontokat gyűjtsenek be, “akár nem is politikaiakat, hanem csak az egynapos publicitás érdekében”.

Čanak ehelyett a jelenlegi szerbiai alkotmány módosítása mellett száll síkra, mert szerinte a jelenlegi jogszabály nem teszi lehetővé sem az ország decentralizációját sem pedig Vajdaság státusának javítását.