2024. április 25., csütörtök

Ettől a hónaptól drágább a fűtés

A számla fix részét 5,5 százalékkal, a variábilis részét pedig 12 százalékkal növelik

A Városi Tanács legutóbbi ülésén, pénteken jóváhagyta a Szabadkai Távfűtőművek igazgatóbizottsága által benyújtott árkorrekcióra vonatkozó kérvényét. Ennek megfelelően ettől a hónaptól, vagyis február 1-jétől nagyobb számlára számíthatnak a szabadkaiak.

Legutóbb, szintén a tüzelőanyag drágulására hivatkozva, mintegy két évvel ezelőtt emelték a távfűtés árát, akkor a Távfűtőművek a városi fűtés variábilis részét 12 százalékkal, a fix részét pedig az inflációra hivatkozva 6 százalékkal növelte meg.

– A hőenergia árának megállapításáról szóló rendelet határozza meg a távfűtés árát, ennek alapján áremelkedésre számíthatnak a polgárok a lakóházakban és lakásokban, valamint az gazdaságon kívüli vállalkozók is. A tervezett inflációval összhangban a fix része a távfűtésnek 5,5 százalékkal növekszik, míg a fűtéshez használt gáz árának növekedése miatt, ami az elmúlt időszakban 9,72 százalékkal drágább, a számla variábilis része 12 százalékkal növekszik majd – áll Suzana Dulić, az önkormányzat közügyekkel megbízott titkárságának titkárának közleményében, amelyben az is olvasható, hogy 2012-ben, vagyis tavaly nem emelkedett a távfűtés díja.

Február elsejétől érvényes árjegyzék:

Fix rész: lakók esetében 27,32 dinár négyzetméterenként, vállalkozók esetében 352,19 dinár négyzetméterenként, gazdaságon kívüli ügyfeleknek pedig 305,99 dinár négyzetméterenként. A kifizetés 12 hónapon keresztül történik.

Variábilis rész: lakók esetében 4,79 dinár kilowattóránként, vállalkozók esetében 7,28 dinár kilowattóránként, gazdaságon kívüli üzletfeleknek 6,71 dinár kilowattóránként. A hőenergia-használat időszakában kell kifizetni.