2024. április 20., szombat

A nyomozás végéig egységes marad a kormány

Amíg az állami szervek be nem fejezik Ivica Dačić kormányfő és Darko Šarić drogbáró klánjának tagjai közötti kapcsolatok felülvizsgálatát, a szerb kormány egységes lesz – jelentette be Nebojša Stefanović, a Szerbiai Képviselőház elnöke. Hozzátette, hogy a hatalmi koalíció legnagyobb pártja, a Szerb Haladó Párt arra kérte az állami szerveket, hogy vizsgálják ki az ügy minden körülményét és ésszerű határidőn belül ismertessék a nyomozás eredményeit.

– Felelőtlenség lenne határidőkről beszélnem, de biztosíthatom önöket, hogy a nyomozás ésszerű határidőn belül befejeződik, és nem kell 10 évet várnunk az eredményekre – mondta a parlament elnöke.

Megismételte, hogy nincsenek érinthetetlen személyek, valamint az SZHP nem foglalkozik spekulációkkal és nem befolyásolja az intézmények munkáját, hiszen megbízik bennük.

– Ami az SZHP-t illeti, semmit nem hallgat majd el. Befejezzük azok munkáját, akik az elmúlt 12 évben képtelenek voltak bármit is kideríteni és leleplezni – hangsúlyozta Stefanović.

Szavai szerint a nyomozás befejezéséig a szerb kormány folytatja munkáját, vagyis a reformok bevezetését, az ország tekintélyének visszaállítását és a külföldi befektetők bizalmának visszanyerését. Mint megjegyezte, a szerb kormány fél év alatt sokat tett és éppen ezek az eredmények teszik hitelessé a kormányt.

Nyilatkozata szerint csupán a párt következő főbizottsági ülésén kerül napirendre Belgrád kérdése.

– A főbizottsági ülésen vitatjuk meg, hogy milyen megoldásokat tudunk nyújtani a fővárosiaknak, majd ezt követően programunkat bemutatjuk a nyilvánosságnak – számolt be az SZHP alelnöke.

A Szerbiai Képviselőház jövő hétfői rendkívüli üléséről szólva megjegyezte, hogy Nata Mesarović, a Legfelsőbb Semmítőszék volt elnökének ügyével foglalkoznak. A képviselők az alkotmánybíróság döntéséről szavaznak, miszerint az elnöknő kinevezése alkotmányellenes volt. Hozzátette, a szavazás nem lesz politikai döntés.